Sjezd potvrdí Obamovu nominaci

sjezd Demokratické strany

sjezd Demokratické strany Zdroj: reuters

Po týdnu, kdy patřilo americké politické jeviště republikánům, si reflektory médií na několik dní posvítí na demokraty v čele s Barackem Obamou. Desetitisíce delegátů a dalších hostů se přesouvají do města Charlotte v Severní Karolíně na shromáždění, ze kterého úřadujícího prezidenta oficiálně vyšlou k obhajobě úřadu.

Výzkumy popularity před důležitým týdnem mluví spíše pro Obamu. Podle Reuters by nyní oba kandidáti dostali od Američanů připravených jít k volbám po 45 procentech hlasů. Obama ale má jedinečnou šanci svůj podíl vylepšit.

Sjezd demokratů má výhodu hlavně v načasování, řečníci mohou reagovat na prohlášení republikánských rivalů z minulého týdne. K nejočekávanějším patří první dáma Michelle Obamová, která na stadionu, kde se obvykle hraje americký fotbal, vystoupí dnes večer. Přes videomost delegáti uslyší i bezmála devadesátiletého exprezidenta Jimmyho Cartera. Ve středu pak bude nejsledovanější výstup dalšího bývalého nájemce Bílého domu Billa Clintona. Barack Obama přijme svou nominaci ve čtvrtek.

Stejně jako Mittu Romneymu ukradl pozornost médií v poslední den sjezdu improvizovaný výstup herce Clinta Eastwooda s prázdnou židlí, na níž seděl „neviditelný“ Obama, může se pečlivě naplánovaná událost vymknout z ruky i demokratům.

Server Politico naznačuje, že strana má problémy s návštěvností akce. Ukazuje na to prý neochota Obamových lidí potvrdit, že prezident bude ve čtvrtek promlouvat před zaplněným stadionem, na který se vejde 73 tisíc lidí, a skutečnost, že volební týmy do poslední chvíle rozdávaly lístky na sjezd prakticky komukoli a zdarma.

Čtěte také:

Obama si jel do Louisiany prohlédnout škody po hurikánu

Obama zveřejnil recepty na piva z prezidentského pivovaru

Ryan: Obama v krizi jen půjčoval, utrácel a plýtval

Ať už bude Obamův závěrečný proslov jakýkoli, nebude titulkům dominovat dlouho. Hned v pátek Úřad pro statistiku zaměstnanosti zveřejní čísla za měsíc srpen a těch se rychle chopí republikáni, aby pozornost co nejrychleji opět přitáhli k sobě.

Kde vzít peníze?

Při financování letošního sjezdu si na sebe demokraté ušili past. V rámci boje proti vlivu korporací v politice loni Barack Obama vyhlásil, že strana nebude na organizaci přijímat finanční příspěvky od soukromých firem. Demokraté však zároveň vybrali méně peněz od odborů, svého tradičního sponzora, a letos v červnu pořadatelům v rozpočtu chybělo 27 milionů dolarů a museli zrušit některé z plánovaných doprovodných akcí. Firmy, především banky, sjezd podporují nepřímo – poskytují například transport pro delegáty a organizují večírky.