Skandál v Kataru: Za dva měsíce příprav na MS ve fotbale zemřelo 44 nepálských dělníků

Dauhá, Katar (ilustrační foto)

Dauhá, Katar (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Skandál musí aktuálně řešit pořadatelé fotbalového mistrovství světa v Kataru v roce 2022. Jak vyšlo najevo, během příprav akce zemřelo už několik desítek nepálských dělníků. Jde pravděpodobně o oběti moderní formy otroctví, jak odhalil britský Guardian.

Podle zjištění deníku zemřelo jen v období od 4. června do 8. srpna celkem 44 Nepálců. Většinou šlo o mladé dělníky, které při mnohahodinových službách na otevřeném slunci postihl infarkt nebo selhání srdce. Jak upozornil deník, systematická šikana a zastrašování je každodenní realita mnoha nepálských dělníků v Kataru. Běžnou praxí je odebírání dokladů a bránění ve volném pohybu.

„Fakta odhalená deníkem je jasným důkazem systematického zneužívání levné pracovní síly v Kataru. Už tu není riziko, že katarský šampionář bude stát na nucené práci. Ono se tak už děje,“ uvedl ředitel organizace Anti-Slavery International Aidan McQuade. Nepálský velvyslanec v Kataru nazval zemi „otevřeným vězením.“

Podle organizačního výboru fotbalového šampionátu výstavba infrastruktury obří akce ještě oficiálně nezačala. Spolu s katarským ministerstvem práce se ale budou zjištěními Guardianu okamžitě zabývat.

Konzervativní Katar v čele rebelů

Nejvyšší HDP má Katar, Česko je padesáté