Británii ochromily největší stávky od časů Margaret Thatcherové

Velkou Británii ochromily největší stávky zaměstnanců od dob premiérky Margaret Thatcherové v osmdesátých letech minulého století.

Velkou Británii ochromily největší stávky zaměstnanců od dob premiérky Margaret Thatcherové v osmdesátých letech minulého století. Zdroj: Reuters

Za vyšší mzdy v Británii stávkují například zdravotní sestry, poštovní doručovatelé, učitelé nebo železničáři.
Velkou Británii ochromily největší stávky zaměstnanců od dob premiérky Margaret Thatcherové v osmdesátých letech minulého století.
Britský premiér Rishi Sunak z Konzervativní strany zvyšování mezd odmítá kvůli napjatému státnímu rozpočtu.
Stávkovat se chystají i zaměstnanci britské pošty Royal Mail, jejímž většinovým majitelem je český miliardář Daniel Křetínský.
5
Fotogalerie

Spojené království se potýká s nejmasivnějšími stávkami zaměstnanců od roku 1989. Statisíce lidí požadují kvůli vysoké inflaci zvýšení mezd. Protesty odstartovaly v polovině prosince a některé z nich se protáhnou až do ledna, což v hektickém předvánočním období způsobuje rozsáhlé výpadky služeb. Stávkují například železničáři, poštovní doručovatelé nebo zdravotní sestry. 

Ekonomové odhadují, že jen v prosinci bude kvůli stávkujícím zaměstnancům ztraceno jeden a půl milionu pracovních dnů a hrubý domácí produkt země může klesnout až o půl procenta. „Celkové dopady na britské hospodářství ale budou spíš malé. Ekonomická aktivita bude pouze odložena nebo se přesune do jiných odvětví,“ myslí si analytik ze společnosti Capital Economics Ashley Webb.  

Naproti tomu z politického hlediska je to další pořádný průšvih pro už tak křehkou vládu konzervativního premiéra Rishiho Sunaka, jenž nastoupil do úřadu na konci října po předčasných rezignacích Liz Trussové a Borise Johnsona. Stávkující pracovníky podporuje podle agentury Ipsos zhruba třetina Britů. Největším sympatiím veřejnosti se těší zdravotní sestry, jejichž protest schvaluje asi 61 procent obyvatel.

Co jste nevěděli o britském premiérovi Rishi Sunakovi:

Video placeholde
7 věcí, které jste nevěděli o Rishi Sunakovi • Videohub

Sunak v pondělí svolal mimořádné jednání vlády, jehož cílem bylo zajistit, aby klíčové služby fungovaly i v době stávek. Kabinet se například rozhodl povolat 1200 vojáků, aby v příštích dnech zastoupili protestující řidiče sanitek či ochránce státních hranic. 

Požadavky jednotlivých profesí se liší. Zatímco odborová organizace The Royal College of Nursing zastupující pracovníky ve zdravotnictví chce po vládě zvýšení platů pro své členy o 19 procent, učitelé ve Skotsku požadují přídavek ve výši deseti procent. Za devítiprocentní zvednutí mezd stávkují zaměstnanci britské pošty Royal Mail, jejímž největším akcionářem je český miliardář Daniel Křetínský, mimo jiné spoluvlastník vydavatele deníku E15.    

Britská vláda zvyšování mezd odmítá, protože potřebuje zalepit díry ve státním rozpočtu, který notně vyčerpala pandemie. „V současné době by bylo nezodpovědné zvedat platy o dvouciferné hodnoty,“ sdělil premiérův mluvčí deníku The Financial Times

Odbory nicméně upozorňují, že reálná hodnota mezd letos v Británii rostla nejpomaleji za posledních 45 let. Klíčoví zaměstnanci ve veřejném sektoru si měsíčně fakticky vydělají o 180 liber (asi 5000 korun – pozn. red.) méně než před rokem. Řadu domácností sužují drahé potraviny, energie a téměř jedenáctiprocentní inflace. 

„Nikdo z našich členů nechtěl stávkovat, ale vláda je neústupná. Naše vzájemná důvěra byla zničena. Musejí přijít s něčím lepším, než je ‚pojďme si o tom promluvit‘, abychom protest odvolali,“ vzkázala politikům odborářská šéfka z The Royal College of Nursing Christina McAneaová.

Do premiéra Sunaka si v neděli rýpl také bývalý anglický fotbalista a nyní sportovní komentátor Gary Neville. Ten před finálovým zápasem fotbalového mistrovství světa přirovnal britské zdravotní sestry k zahraničním dělníkům v Kataru. Pořadatel letošního šampionátu je kvůli nevyhovujícím pracovním podmínkám migrantů dlouhodobě obviňován z porušování lidských práv.   

Záběry z protestů na sociální síti Twitter:

Sunakova kancelář ovšem nenechala kritiku bez odezvy. „V žádném případě to není legitimní přirovnání,“ uvedl premiérův mluvčí. Samotný ministerský předseda v rozhovoru s listem The Daily Mail prohlásil, že „většina lidí, která si pustí pořad Garyho Nevilla, chce sledovat fotbal, ne debatovat o politice“. 

Kdo a kdy stávkuje

  • Zdravotní sestry v Anglii, Walesu a v Severním Irsku vyhlásily už podruhé v tomto měsíci stávku, a to na 20. prosince. 
  • Řidiči sanitek v Anglii a Walesu budou protestovat od 21. do 28. prosince. Do stávky se zapojí na deset tisíc lidí.
  • Tisícovka pracovníků pasových kontrol na letištích v Birminghamu, Cardiffu, Londýně, Glasgow a v Manchesteru chystá osmidenní stávku, která začne 23. prosince.
  • Zaměstnanci pošty Royal Mail budou stávkovat 23. a 24. prosince.
  • Železničáři včetně pracovníků dopravní společnosti Eurostar, která provozuje vlaky v Eurotunelu mezi ostrovním královstvím a kontinentální Evropou, mají stávkovat 22. a 23. prosince. Další protesty v jiných částech země se plánují od Štědrého dne do 27. prosince a potom znovu v lednu. 
  • Řidiči autobusů v jižním a západním Londýně ohlásili stávky na 24., 27. a 31. prosince.
  • Skotští učitelé plánují stávky na 10. a 11. ledna.
  • Protestují též zkušební komisaři v autoškolách. Jejich stávka potrvá až do 16. ledna.
  • Další protesty zvažují zaměstnanci univerzit, někteří státní úředníci a mladí lékaři v Anglii. 

Pramen BBC