Skripalová byla propuštěna z nemocnice. Stav jejího otce se lepší

Julija Skripalová.

Julija Skripalová. Zdroj: Reuters

Dceru bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala Juliji, která byla počátkem března v Anglii spolu se svým otcem otrávena nervově paralytickou látkou, propustili z nemocnice. Informaci britských médií potvrdila zástupkyně nemocnice v Salisbury, podle níž se lepší i Skripalův zdravotní stav. Podle stanice BBC byla Skripalová v pondělí odvezena na bezpečné místo. Minulý týden vydala otrávená Ruska prohlášení, že sílí každým dnem a že se těší, až nemocnici opustí.

Skripal a jeho dcera byli 4. března otráveni v jihoanglickém městě Salisbury. Od té doby byli hospitalizováni v místní nemocnici.

Podle zástupkyně zdravotnického zařízení Christine Blanshardové propuštění Julije Skripalové z nemocniční péče neznamená ukončení léčby. Kdy k propuštění došlo, Blanshardová neuvedla. Podle britských médií Skripalová opustila nemocnici v pondělí odpoledne.

Ruské velvyslanectví v Londýně propuštění Skripalové z nemocnice přivítalo. Vyzvalo ale současně britské úřady, aby ruské straně "okamžitě" předložily důkazy o tom, že Ruska jedná z vlastní vůle. "Potřebujeme okamžité důkazy, že to, jak se s ní zachází, se děje z její vlastní vůle," citovala z prohlášení ambasády agentura TASS.

Skripal podle zástupkyně nemocnice v péči zdravotníků zůstává a také jeho zdravotní stav se postupně lepší. "I když se uzdravuje pomaleji než Julije, doufáme, že i on bude moci nemocnici v pravý okamžik opustit," uvedla Blanshardová. Oba pacienti, kteří byli otráveni nervově paralytickou látkou, podle zástupkyně nemocnice "výjimečně dobře" zareagovali na léčbu, kterou jim lékaři v Salisbury poskytli.

Podle Británie použil kdosi k útoku nervově paralytickou látku novičok, která se vyráběla v 70. a 80. letech minulého století v Sovětském svazu. Premiérka Theresa Mayová v polovině března uvedla, že za otravu Skripalových je s největší pravděpodobností zodpovědné Rusko. Moskva obvinění opakovaně odmítla. Případ vyvolal diplomatickou roztržku mezi Ruskem a řadou západních zemí včetně Česka. Obě strany mimo jiné vzájemně vyhostily desítky diplomatů. Skripal v minulosti působil v ruské vojenské rozvědce a později spolupracoval s britskou tajnou službou.

Minulý týden lékaři oznámili, že zdravotní stav šestašedesátiletého Sergeje Skripala se "rapidně zlepšuje". Už dříve informovali o zlepšení stavu třiatřicetileté Skripalové, ruské občanky, která byla na návštěvě u svého otce žijícího v Británii. Moskva si po celou dobu hospitalizace Skripalové stěžovala, že její konzulární pracovníci nemají k ruské občance přístup.