Skupina G20 slíbila, že dostane pod kontrolu rozpočty

euro, MMF

euro, MMF Zdroj: profimedia.cz

Finanční představitelé zemí G20 dnes slíbili, že vyspělé státy do září připraví fiskální plány k zajištění udržitelnosti svých rozpočtů. Zároveň potvrdili své odhodlání podpořit hospodářský růst a tvorbu nových pracovních míst. Uvedli to na schůzce, která se konala u příležitosti jarního zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB).

Představitelé rovněž oznámili, že budou sledovat negativní dopady uvolněné měnové politiky, kterou se některé země snaží podpořit domácí ekonomiku. Do centra pozornosti se v poslední době dostaly zejména kroky japonské centrální banky, které obnovily obavy z „měnových válek“. Představitelé G20 zopakovali svůj slib, že nebudou používat své měny jako prostředek k získání nepoctivé výhody v zahraničním obchodě.

G20 dnes rovněž vyzvala eurozónu k důrazným krokům, které povedou k vytvoření bankovní unie i ke zlepšení finanční situace bank, a rovněž ke snížení finanční nerovnováhy v měnové unii. Členské země Evropské unie se minulý týden jednomyslně dohodly na zavedení společného bankovního dohledu, který je základním kamenem plánované bankovní unie.

„Světová ekonomika se vyhnula některým velkým rizikům a podmínky na finančních trzích se nadále zlepšují. Růst světové ekonomiky však zůstává příliš slabý a nezaměstnanost v mnoha zemích příliš vysoká,“ píše se v komuniké ze setkání ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí G20.

MMF tento týden zhoršil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,3 procenta z dříve předpokládaných 3,5 procenta. V loňském roce světová ekonomika podle MMF stoupla o 3,2 procenta. Fond nicméně také předpověděl, že globální ekonomika se bude po loňském útlumu zotavovat a příští rok se její růst vrátí na čtyřprocentní úroveň roku 2011.

Náměstek ruského ministerstva financí Sergej Storčak tento týden uvedl, že G20 chce během letošního roku uzavřít novou dohodu o snižování státních dluhů. Každá z členských zemí ale bude mít v rámci této smlouvy vytyčeny vlastní cíle odpovídající její specifické ekonomické situaci. Rusko v tomto roce G20 předsedá. Nová dohoda o dluzích by měla být ambicióznějším následníkem plánu, na němž se G20 dohodla v roce 2010 v Torontu.

„Dohodli jsme se, že budou zavedeny pružné parametry. Bude to jistý druh strategických cílů, které bude možné upravit v závislosti na specifickém stavu národních ekonomik,“ řekl dnes ruský ministr financí Anton Siluanov. Fiskální plány by měly být připraveny do zářijového summitu G20, který se bude konat v Petrohradu.