Skupina G8 pozastavila členství Rusku kvůli invazi na Krym

Krym vyhlásil samostatnost, žádá o spojení s Ruskem

Krym vyhlásil samostatnost, žádá o spojení s Ruskem Zdroj: CTK

Kvůli nasazení ruské armády na Ukrajině sedm nejvyspělejších zemí světa ukončilo spolupráci s Ruskem v rámci skupiny G8. Oznámil to dnes francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, kterého citovala agentura AP.

Sedm členů skupiny (G7) již dříve uvedlo, že zastavují přípravy na summit skupiny G8 (G7 a Rusko) chystaný na červen do Soči. Francouzský šéf diplomacie dnes rozhlasové stanici Europe 1 řekl, že vedoucí představitelé G8 pozastavili Rusku členství v této organizaci.

„Co se týče skupiny G8… rozhodli jsme se pozastavit Rusku členství. Předpokládá se, že všech ostatních sedm zemí se bude scházet bez Ruska,“ prohlásil bez dalších podrobností Fabius.

Skupina G8 sdružovala doposud Kanadu, Francii, Německo, Itálii, Japonsko, Británii, Spojené státy a Rusko.

Putin vyzval parlament k připojení Krymu k Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v souvislosti s nedávným referendem prohlásil, že ruskému parlamentu předloží návrh zákona o připojení Krymu k Rusku. Zároveň vyzval poslance, aby tento dokument ratifikovali. Smlouva o připojení Krymu včetně přístavu Sevastopol k Ruské federaci bude podepsána na nynějším společném zasedání obou komor ruského parlamentu, jehož se v kremelském Georgijevském sále účastí i členové vlády a vedení stávajících ruských regionů.