Skype nestačí. Firmy letos utratí za služební cesty historicky nejvíce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: @Saigon via Flickr

Světová ekonomika pomalu znovu získává jistotu a to se projevuje i na cestovních nákladech. Zatímco v krizi tato položka padala za oběť často mezi prvními, v příštím roce by měl světový byznys utratit služební cesty rekordních 1,25 bilionu dolarů. Odhaduje to zpráva Global Business Travel Association, kterou cituje týdeník Economist.

Společnosti se zvláště při domlouvání nových dohod stále spoléhají na jednání z očí do očí. „Když někoho žádáte o peníze, je lepší to udělat osobně,“ řekla Economistu děkanka kanadské ekonomické univerzity Desautels Isabelle Bajeux-Besnainou.

Některé společnosti navíc využívají služební cestu jako odměnu dobře pracující zaměstnance. Na stálou oblibu osobních setkání mají také vliv stále nekvalitní videohovory.

Výzkum Association of Corporate Travel Executives ovšem ukazuje, že i přes vyšší náklady na služební cesty se firmy stále snaží šetřit na kvalitě cestování i ubytování. Zdráhají se využívat byznys třídy nebo lepší hotely.

V minulém roce nejvíce rostly cestovní náklady čínských byznysmenů, které se brzy dostanou úroveň těch amerických. Mezinárodní izolace se naopak projevila v případě Ruska, jehož podnikatelé cestovali po světě výrazně méně.

Cestovní náhrady 2015: Vše, co potřebujete vědět

Poradna: Proplácení přesčasů na služební cestě