Slováci euroval podpoří, předčasné volby budou v březnu

Slovensko

Slovensko

Strany padlé slovenské vlády s výjimkou Svobody a Solidarity (SaS) se s předsedou sociální demokracie Robertem Ficem dohodly na schválení změn v záchranném fondu eurozóny. Lídr opozice podmínil podporu eurovalu uspořádáním předčasných voleb. Ty by se měly uskutečnit 10. března.

„Budou vyvozené politické důsledky toho, že koalice není schopná přijímat důležitá rozhodnutí. Smer vždy říkal eurovalu ano, ale požadoval vyvození důsledků za neschopnost vlády,“ řekl novinářům Fico.

Předseda sociálních demokratů přímo neuvedl, zda bude až do předčasných voleb akceptovat na postu premiérky Ivetu Radičovou. Řekl však, že nemá zájem o funkci předsedy parlamentu, kterou zatím zastává šéf SaS Richard Sulík.

Premiérka Sulíka poté, co jeho strana včera hlasovala proti eurovalu a tedy i pro pád vlády, vyzvala k odstoupení. „Za sebe mohou říct, že nikam odstupovat nebudu. Padla vláda, ne parlament,“ podotkl Sulík. Připustil však, že ho parlament zřejmě odvolá. Dobrovolně nemíní odejít ani ministři SaS, které o to Radičová rovněž požádala. Uspořádání předčasných voleb však strana nijak blokovat nemíní.