Slováci mohou navštívit hřbitovy i virtuálně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Informace o slovenských hřbitovech, jednotlivých hrobech a i konkrétních zesnulých začal nabízet před letošním dnem památky zesnulých nový portál www.cintoriny.sk. Prostřednictvím této stránky mohou uživatelé přidávat ke konkrétním místům například životopisy zesnulých, jejich fotografie a také vzpomínky na ně.

Památku blízkých lze uctít také symbolickým zapálením svíčky nebo položením virtuální kytice či věnce na konkrétním hrobě. Portál nabízí možnost zanechat svým jménem vzkaz včetně jména a data „návštěvy“ na hřbitovech, které jsou již stránkou zobrazovány.

Podle Jána Vlčka, majitele společnosti, která stránky vyvinula a zároveň je provozuje, mohou portál využívat také majitelé inteligentních telefonů. Zobrazuje se na něm také QR kód každého hrobu. „Poté, co je snímán QR kód, se automaticky spustí mobilní aplikace MobileCemetery a návštěvník má přímo u hrobu možnost zjistit ve svém smartphonu informace o hrobu, platbách a nájemních smlouvách,“ uvedl Vlček pro agenturu TASR. Podle něj bude i díky těmto novinkám větší přehled o hřbitovech. Navíc vzpomínky na zesnulé přestanou být anonymní a zapomenuté.

David Stejskal: Lidé si myslí, že hrobníka může dělat každý