Slováci oslavili kulaté výročí svrchovanosti vlažně

Slovensko

Slovensko Zdroj: profimedia.cz

Slováci si připomněli dvacáté výročí deklarace svrchovanosti bez větších oslav. Premiér Robert Fico, jeden z mála tehdejších aktérů, kteří dodnes působí ve vysoké politice, pro přijetí prohlášení před dvaceti lety hlasoval. Přestože dříve jubileum kroku ke slovenské nezávislosti oslavoval zapalováním tradičních vater, letos byl zdrženlivější.

„Vláda oceňuje vysokou kvalitu přátelských vztahů s Českou republikou a nadále bude podporovat, aby se společná dlouholetá historie a blízkost našich národů odrážely v efektivní spolupráci na mezinárodní úrovni,“ přečetl premiér před novináři připravený materiál.

Se zapálenou pochodní se v minulosti nechal fotografovat i prezident Ivan Gašparovič, jenž rozpad státu rovněž podpořil. Kulaté výročí začátku konce federace ale tráví na dovolené, odkud poslal tiskové prohlášení.

Sociálnědemokratický předseda parlamentu Pavol Paška kritizoval některé poslance, kteří deklaraci nepodpořili, ale nyní straší lidi ztrátou suverenity.

Předseda SDKU-DS podotkl, že je potřeba si připomínat i jiná výročí, mimo jiné vznik Československa.
Ani hlavní propagátoři deklarace nechystají velké akce. V současnosti neparlamentní SNS umístila na internet stručnou pozvánku k pálení vatry 21. července nedaleko Liptovského Mikuláše. V týž den bude rozdělávat oheň i HZDS, jehož šéf Vladimír Mečiar po volebním debaklu uvedl, že už nebude na post lídra kandidovat.