Slováci s Maďary obnoví jednání o vodním díle Gabčíkovo

Vodní dílo Gabčíkovo-Nagymaros

Vodní dílo Gabčíkovo-Nagymaros Zdroj: wikimedia.org

Gabčíkovo - Nagymaros (profimedia.cz)
Gabčíkovo - Nagymaros (profimedia.cz)
Gabčíkovo - Nagymaros (profimedia.cz)
Gabčíkovo - Nagymaros (profimedia.cz)
Gabčíkovo - Nagymaros (profimedia.cz)
8
Fotogalerie
Slovensko a Maďarsko na podzim obnoví rozhovory o naplnění rozsudku haagského soudního dvora z roku 1997 o vodním díle Gabčíkovo - Nagymaros. Oznámila to dnes slovenská média s odvoláním na zdroje ve slovenské vládě. Rozsudek starý patnáct let zůstal na papíře, protože strany sporu si ho vykládají rozdílně.

Podle listu Pravda maďarský premiér Viktor Orbán ještě v dubnu pověřil zmocněnce Budapešti u Mezinárodního soudního dvora Marcela Szabóa, aby s Bratislavou začal vyjednávat. Úvodní pracovní setkání se slovenským zmocněncem pro vodní dílo Peterem Hatiarem se uskutečnilo v polovině července.

Obě strany na něm vyjádřily ochotu rozsudek uvést v život a dohodly se na podzimní oficiální schůzce vládních delegací. Uskutečnit by se měla v Bratislavě.

Smlouvu o budování obřího vodního díla Gabčíkovo - Nagymaros uzavřely vlády Maďarska a tehdejšího Československa v roce 1977. Maďarsko ale v roce 1989 svou část projektu zastavilo a o tři roky později od smlouvy odstoupilo. Slovenská část pak byla realizována v pozměněné variantě.

Čtětě také:

V září 1997 haagský soud platnost smlouvy z roku 1977 potvrdil a rozhodl, že Maďarsko nemělo právo smlouvu vypovídat. Oběma stranám uložil, aby jednaly o ukončení sporu. To se ale dodnes nestalo.

Slovenská strana podle Hatiara na řešení problému nebude pohlížet pouze politicky, ale zejména odborně. O výsledku podzimních bratislavských jednání odmítl slovenský zmocněnec spekulovat.