Slováci Ukrajině: Když nám zaplatí a Rusko nebude proti, plyn vám dodáme

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC BY 2.0: Beyond Coal and Gas

Společnost Eustream, kterou majetkově ovládá český Energetický a průmyslový holding, se s kyjevskými partnery domluvila na tom, že se pokusí zprovoznit reverzní tok plynu ze západu na Ukrajinu. K podpisu smlouvy o spolupráci by mohlo dojít zítra v Bratislavě. Podmínkou bude souhlas Ruska a ukrajinské záruky, že plyn od Slováků země odebere.

Představitelé společnosti Eustream, která přepravuje plyn z Ruska přes Slovensko dále na západ, jsou krok od dohody s Ukrajinci. „Naši partneři z Ukrtransgaz přijali pozvání Eustreamu do Bratislavy na pracovní setkání, které by mělo být v úterý,“ říká mluvčí společnosti Eustream Vahram Chuguryan.

Když se zítra v Bratislavě obě strany domluví na spolupráci, Slovensko bude připravené spustit reverzní tok plynu ze západu na Ukrajinu.

Představitelé firem Eustream a Ukrtransgaz se již minulý týden potkali na jednáních v Bruselu. „Strany se domluvily, že budou konstruktivním způsobem hledat nejrychlejší možné řešení spuštění reverzního toku plynu ze Slovenska na Ukrajinu,“ říká Vahram Chuguryan.

Chtějí záruky

Slovenská strana musí kvůli toku plynu směrem na Ukrajinu hlavně postavit přečerpávací stanici. Tu by na východě Slovenska za přibližně 21 milionů eur vybudoval právě Eustream. Projekt by pro něj znamenal naději na stabilitu zisků. Současná situace, kdy Ukrajina neplní zásobníky ruským plynem, totiž ohrožuje byznys právě slovenské strany. Ta totiž na distribuci ruského plynu na západ vydělává stovky milionů eur ročně.

Na jedné straně má Eustream s Gazpromem kontrakt, který zaručuje platby z Moskvy i v případě, že Rusové plyn na západ nedodají. Na straně druhé ale Gazprom drží právo jednou za dva roky jednat o ceně plateb, co by mohlo vést k snížení tržeb Eustream.

Technické detaily plánovaného projektu společnost Eustream, stejně jako finanční parametry dohody, nezveřejňuje. Již dříve se ale mluvilo o tom, že by reverzní tok ze Slovenska dokázal pokrýt přibližně třetinu odběru, který v současnosti Kyjev čerpá od ruského Gazpromu.

Souhlas Putina podmínkou

Slovenská strana nemá problém reverzní dodávky plynu ze západu na východ spustit. Jak se ale nechal slyšet premiér Robert Fico, podmínkou jsou smluvní záruky, že Eustream platby za prodaný plyn dostane. Ukrajina proto hledá partnera, který by se zavázal plyn do země dodávat. Další podmínkou pro realizaci projektu bude i souhlas Ruska. Jak Fico řekl, kdyby ruská strana hrozila kvůli projektu sankcemi pro Slovensko, stát by reverzní tok na Ukrajinu ještě jednou zvážil.

Eustream je dceřinou společností Slovenského plynárenského průmyslu (SPP). 51 procentní podíl SPP drží slovenský Fond národního majetku, 49 procent společnost Slovak Gas Holding B.V., která patří do skupiny EPH. EPH ovládají Daniel Křetínský, J &T a Petr Kellner.