Slovenská armáda potřebuje nové zbraně. Dodají je Češi?

Slovensko má také své vojáky v Afghánistánu

Slovensko má také své vojáky v Afghánistánu Zdroj: CC BY 2.0: isafmedia via Flickr

Slovenské ozbrojené síly čeká velké přezbrojení útočnými puškami a pistolemi. Jak tamní ministerstvo obrany potvrzuje, slovenští vojáci dostanou zbraně, které jim doporučí české ministerstvo obrany. To je dobrá zpráva pro Českou zbrojovku, jejíž výbavu téměř výhradně využívá česká armáda. Slovenská konkurence se však bouří.

„Ministerstvo obrany Slovenské republiky při uplatňování principů sdílení schopností a inteligentní obrany posiluje oblasti bilaterální a regionální spolupráce. V roce 2014 se jedná o přezbrojení nově vytvářených útvarů Ozbrojených sil SR, zejména praporu Ištar útočnými puškami a pistolemi, které budou unifikované s Armádou ČR,“ popisuje situaci mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Balleková.

Přezbrojení stejnými zbraněmi, které nakoupí Češi, Slovákům velí vytváření společné bojové skupiny Evropské unie. Česká zbrojovka je právě uprostřed přezbrojení české armády. Ta z Uherského Brodu nakoupila od roku 2010 do loňska zbraně v celkové hodnotě 1,233 miliardy korun.

Přezbrojení i přes pokles financí

Ačkoli výdaje české vlády na armádu klesly po roce 2009 o čtvrtinu, kontrakt s uherskobrodskými zbrojaři počítá s další silnou vlnou dodávek. „Přezbrojení kompatibilními ručními palnými zbraněmi je společným projektem České a Slovenské republiky. Jednání k přezbrojení slovenské armády probíhají,“ potvrzuje vývoj generální ředitel České Zbrojovky Lubomír Kovařík.

Směr, kterým se ubírá největší přezbrojení ručními zbraněmi slovenské armády, se ale nelíbí některým slovenským výrobcům. „Uherskobrodská zbrojovka politickým lobbingem dosáhla mezivládní memorandum o společných zakázkách, díky čemuž obchází veřejnou obchodní soutěž,“ kritizuje generální ředitel společnosti Grandpower Jaroslav Kuracina. Podle něj je jeho společnost, dodávající třeba pistole texaským rangerům schopna dodat pistole o 120 eur za jeden kus levněji.