Slovenská Penta čelí kritice kvůli spolupráci s ministrem zdravotnictví

Zdravotní sestra

Zdravotní sestra Zdroj: e15

Investiční skupina Penta zaměstnala někdejšího slovenského rezortního šéfa, který jí předtím schválil dotaci. Exministr zdravotnictví Viliam Čislák (nominovaný Smerem) novou práci moc dlouho nehledal. V březnu odešel z funkce šéfa rezortu a od prvního července nastoupil jako poradce a konzultant ředitele sítě poliklinik Pro Care, která patří skupině Penta. Zjistil to deník Korzár. Čislák pro Pentu pracoval už v minulosti.

Novináři v této souvislosti připomínají, že ministerstvo za Čisláka schválilo dceřiné firmě Pro Care evropskou dotaci na CT přístroj 460 tisíc eur. Ptají se proto, zda nezískal funkci za odměnu. To ale Čislák i Pro Care odmítají. Dotace zatím nebyla vyplacena kvůli stopce, kterou pro chyby dostal z Evropské unie celý dotační program.

Propojení s politikou ovlivňuje pověst Penty na Slovensku dlouhodobě, nejen v souvislosti se známou kauzou Gorila z roku 2012. Podle některých místních komentátorů je vliv investiční skupiny na slovenské zdravotnictví příliš velký.

„Rozhodující zlom pro zdravotnictví nastane, až na ministerstvo přijde někdo, kdo nepracoval pro Pentu,“ řekl loni Denníku N šéf Lékařského odborového sdružení Peter Visolajský. Také Čislákova předchůdkyně Zuzana Zvolenská (rovněž za Smer) dříve pracovala pro společnost ze skupiny Penta. Byla ve vedení pojišťovny Dôvera.

Mluvčí Pro Care Jerguš Holéczy uvádí, že má firma s exministrem uzavřený standardní manažerský kontrakt. S pracovní nabídkou přišla sama skupina, a to pro Čislákovy dlouhodobé zkušenosti ve zdravotnictví. „U každého zaměstnance hodnotíme jeho odborné znalosti a zkušenosti. Osobní aktivity, politickou příslušnost či angažovanost našich zaměstnanců nezkoumáme,“ sdělil Holéczy serveru Aktuality.

Kromě klinik Pro Care zaměřených na nadstandardní služby provozuje Penta ve zdravotnictví na Slovensku síť regionálních nemocnic Svět zdraví, lékárny Dr. Max a zdravotní pojišťovnu Dôvera. Pracuje pro ni tedy řada zkušených manažerů.
Zlepšit pověst Penty ve slovenském zdravotnictví by mohla probíhající stavba zcela nové nemocniční budovy v Michalovcích.

Nemocnice nové generace má začít poskytovat péči v roce 2018. Počítá s kapacitou 381 lůžek, má mít moderní centrální urgentní příjem a bude připravena na bezpapírový chod s plně elektronickou dokumentací. Penta do ní plánuje investovat 34 milionů eur.