Slovenská policie zadržela při vyšetřování vraždy novináře Kuciaka sedm osob

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar Zdroj: ČTK

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar
Premiér Robert Fico (Smer) nabídl milion euro tomu, kdo poskytne informace vedoucí k zadržení pachatele.
Premiér Robert Fico (Smer) nabídl milion euro tomu, kdo poskytne informace vedoucí k zadržení pachatele.
Svíčky u fotky slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně
Svíčky u fotky slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně
8
Fotogalerie

Policie při raziích na východě Slovenska zadržela v souvislosti s vyšetřováním vraždy novináře Jána Kuciaka sedm osob. Na tiskové konferenci v Košicích to podle slovenských médií novinářům řekl policejní prezident Tibor Gašpar. Média již dříve informovala, že mezi zadrženými je i italský podnikatel Antonino Vadala, o kterém Kuciak psal v nedokončeném článku. Gašpar také zmínil informace o nové stopě ve vyšetřování případu, které se týkají slovenského nejvyššího soudu.

Razie v objektech spojovaných s Vadalou kriminalisté zahájili ráno. Podle portálu Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, policie zasahovala v Trebišově a Michalovcích. Kriminalisté za účasti příslušníků speciální policejní jednotky například prohledávali Vadalův dům a přilehlé prostory v Trebišově.

Kuciak ve svém nedokončeném materiálu napsal, že na východě Slovenska fungují ve vzájemné koordinaci zástupci čtyř rodin z prostředí italské Kalábrie, kde působí obávaná mafie 'Ndrangheta. Mezi nimi je i Vadalova rodina. Jejich hlavní podnikatelskou činností na Slovensku je podle novináře zemědělství.

Slovenský policejní prezident hovořil také o nové stopě vyšetřování, která se týká nejvyššího soudu. Publicista Radovan Bránik portálu Aktuálně.cz řekl, že vražda Kuciaka spíše mohla souviset s případem korupce na jednom z klíčových slovenských soudů.

Gašpar před novináři podle veřejnoprávního vysílatele RTVS naopak víceméně vyloučil souvislost vraždy novináře s drogovou stopou, o které sám ve středu informoval. Gašpar tehdy hovořil kromě jiného o prověřování okolností údajné schůzky dvou osob podezřelých z drogových deliktů v obci Veľká Mača, kde byl Kuciak spolu se svou partnerkou zastřelen.

Matka zavražděné novinářovy přítelkyně Martiny Kušnírové podle listu Plus jeden deň vyslovila obavy z manipulování vyšetřování ze strany slovenské policie a uvítala by zapojení mezinárodního týmu do vyšetřování případu.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák na sociální síti napsal, že do vyšetřování se zapojila česká i italská policie a že následně potvrdili pomoc Slovensku představitelé Europolu, americké FBI a britského Scotland Yardu.