Slovenská tajná služba varovala vládu před mafiány dlouhodobě, uvedl Kiska

Andrej Kiska

Andrej Kiska Zdroj: ctk

Slovenská tajná služba SIS dlouhodobě upozorňovala členy vlády na působení mafiánské skupiny na východě země, řekl ve středu slovenský prezident Andrej Kiska. O aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou médii spojováni s mafií, a také o vazbách jednoho z nich na blízké spolupracovníky slovenského premiéra Roberta Fica psal ve svém nedokončeném článku zavražděný novinář Ján Kuciak.

"Lidé mají nárok slyšet vysvětlení, proč členové vlády léta ignorovali varování naší vlastní tajné služby. Ředitel Slovenské informační služby mě informoval, že na působení mafiánské skupiny na východním Slovensku zodpovědné členy vlády dlouhodobě upozorňoval," řekl na tiskové konferenci Kiska.

Kuciak psal o podnikatelských vazbách italského podnikatele Antonina Vadaly na tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaňa a na Ficovu asistentku Márii Troškovou. Oba na svém posty po vraždě novináře rezignovali do vyšetření případu.

"Lidé mají již dnes nárok na otevřenou a poctivou odpověď na podezření o propojení vládní moci a organizovaného zločinu. Lidé již dnes mají právo na vysvětlení, jak je možné, že naše instituce ignorovaly varování italských úřadů o působení osob propojených s mafií na východním Slovensku," uvedl Kiska.

Portál Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, dříve v tomto týdnu uvedl, že Slovensko už v roce 2013 dostalo od italských úřadů informace o kontaktech mafie s Vadalou. Podnikatel Vadala spojení s mafií popřel a také odmítl spekulace, že díky politickým kontaktům získal značnou sumu peněz ve formě dotací a z evropských fondů.

Slovenský prezident zopakoval své dřívější vyjádření, že řešením vzniklé situace po vraždě Kuciaka a jeho přítelkyně je rekonstrukce vlády nebo předčasné volby. Hlava státu nereagovala na výpady slovenského premiéra Fica, který Kisku v souvislosti s jeho zmiňovaným prohlášením o způsobu řešení politické krize obvinil mimo jiné z destabilizace státu a z mocenských her.

Kiska naznačil, že se v pátek zúčastní schůzky s premiérem a předsedou parlamentu, kterou v zájmu odstranění vzniklých třenic navrhl šéf sněmovny a koaliční Slovenské národní strany Andrej Danko.