Slovenská vláda lidem proplatí část účtů za plyn, těsně před volbami

Plyn, ilustrační foto

Plyn, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Slovenská vláda pošle jen několika týdnů před březnovými parlamentními volbami 1,41 milionu domácnostem státní příspěvek, kterým bude obyvatelům kompenzovat část výdajů za zemní plyn. Novinářům to řekl premiér Robert Fico, jehož strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) je s odstupem dlouhodobě nejoblíbenější politickou stranou v zemi.

„V nejbližších dnech budou (domácnostem) rozeslány dopisy společně s poštovní poukázkou,“ uvedl Fico. Stát podle něj na příspěvek vynaloží celkem 47 milionů eur (1,27 miliardy korun). Domácnostem tak bude vráceno šest procent jejich roční platby za plyn.

Až tisícové příspěvky

Nárok na jednorázový příspěvek od deseti do 165 eur (270 až 4455 korun) v závislosti na spotřebě plynu budou mít na pětimilionovém Slovensku ty domácnosti, které měly uzavřenou smlouvu s některým z dodavatelů plynu k začátku loňského listopadu.

Nejvíce domácností, až 680 tisíc, bude mít nárok na nejnižší příspěvek. Tyto domácnosti mají nízkou spotřebu plynu, který využívají pouze na vaření.

Plyn zlevňuje i regulace

Státní kompenzace a rozhodnutí energetického regulačního úřadu ÚRSO o regulovaných cenách energií podle Fica vedly k tomu, že náklady domácností na plyn v průběhu dvou let klesly o 14,5 procenta.

Regulované ceny plynu pro domácnosti se loni na Slovensku snížily dvakrát, nejprve v lednu klesly o více než jedno procento, v září pak o téměř čtyři procenta. Na začátku letošního roku plyn zlevnil v průměru o dalších 3,6 procenta. Náklady na energie a potraviny tvoří značnou část výdajů Slováků. Snížení nákladů domácností na plyn slíbil Směr-SD v prvním sociálním balíčku, který strana schválila v roce 2014.