Slovensko marně vábí zpět do vlasti své mladé experty. Nepřesvědčily je ani milionové pobídky

Video placeholde

Ani finančními pobídkami se Slovensku příliš nedaří přilákat zpět do vlasti experty, kteří působí v zahraničí. Za dva roky fungování zvláštního programu úřady obsadily jen 13 vytvořených pozic a nebyly ani vyčerpány peníze vyčleněné na projekt. Ve své zprávě na to upozornilo slovenské ministerstvo školství, které předpokládá změny pravidel s cílem většího využití podpory.

Program poskytování dotací pro mladé odborníky, kteří absolvovali studium v zahraničí, a také pro experty, kteří alespoň deset let pracují v cizině, schválila v roce 2015 předchozí vláda premiéra Roberta Fica. Mladí odborníci mohou dostat pobídky do 10 tisíc eur (253 tisíc korun) a experti až 50 tisíc eur (1,27 milionu korun), pokud se přestěhují do vlasti a nastoupí do zaměstnání ve veřejném sektoru.

Průměrná mzda na Slovensku, která zaostává za platy ve vyspělých zemích západní Evropy, činí 935 eur (23 650 korun) měsíčně.

Loni sice slovenské úřady plánovaly zřídit dohromady 33 pozic pro mladé odborníky a experty, nakonec z nich ale obsadily jen pět. Šlo o různé pozice na univerzitách. Předloni tímto způsobem slovenské instituce získaly osm pracovníků.

Kromě poskytování příspěvků odborníkům, jež se rozhodnou pro návrat do vlasti, program počítá i s možností finanční podpory na jejich projekty. Z celkové částky jeden milion eur (25,3 milionu korun), která byla vyčleněna na program v minulém roce, se podařilo vyčerpat necelou polovinu.

Slovenské ministerstvo školství naznačilo, že pro zatraktivnění návratového programu bude zapotřebí změnit jeho parametry. V úvahu přichází například úprava podmínek pro získání dotace, zvýšení této částky, či rozšíření programu na víceleté granty s cílem vytvořit pracovní týmy pod vedením expertů.

Jak být bohatý? Dozvíte se to v investičním magazínu E15. Na stáncích od 19. února, objednávat lze i zde

Video placeholde
Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15