Slovensko nabízí Slovinsku a Chorvatsku pomoc s imigranty

Migranti na pomezí Srbska a Chorvatska

Migranti na pomezí Srbska a Chorvatska Zdroj: ctk/ap

Slovensko je připraveno pomoci Slovinsku, které podle svého prezidenta Boruta Pahora požádá Evropskou unii o poskytnutí policejní pomoci na hranicích s Chorvatskem v souvislosti se stávající migrační krizí. Řekl to slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Slovensko již vyslalo policejní jednotku do Maďarska, která bude pomáhat při ochraně vnější hranice schengenského prostoru volného pohybu osob.

„Jsme připraveni pomoci Slovinsku a hovořit o tom s Chorvatskem. Situace tam není dobrá, ani pro samotné státy, ani pro uprchlíky,“ uvedl Kaliňák. Detaily o případné slovenské pomoci neuvedl.

Podle slovenského ministra lze migrační krizi v EU zvládnout za předpokladu zajištění ochrany vnějších hranic. „My jsme našim kolegům z Chorvatska i Slovinska říkali, že (na nápor uprchlíků) je třeba se připravit. Pokud nezačneme pracovat na ochraně vnějších hranic, nemáme šanci uspět. Nyní se podcenění situace tak trochu mstí,“ řekl Kaliňák.

Slovinsko se potýká s přílivem tisíců migrantů, kteří se po uzavření maďarských hranic snaží do západní Evropy dostat právě přes tuto dvoumilionovou balkánskou zemi. Představitelé Slovinska kritizovali úřady v sousedním Chorvatsku za to, že se prý nedrží vzájemné dohody a vozí k hranicím příliš mnoho běženců. Chorvatsko je sice členem EU, není ale na rozdíl od Slovinska součástí schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol.

Bratislava v úterý vyslala 50 policistů do Maďarska, kde budou pomáhat při ochraně maďarsko-srbské hranice. Podobnou pomoc Budapešti slíbila i Česká republika a Polsko.