Slovensko opouští rovnou daň z příjmů

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: Reuters

Slovenská vláda podpořila návrh na zrušení rovné daně z příjmů ve výši 19 procent, kterou země zavedla v roce 2004 jako jedno z opatření na přilákání zahraničních investorů. Od ledna příštího roku stoupne firmám po schválení materiálu parlamentem sazba daně na 23 procent, bude tak nejvyšší v regionu. Nadstandardní příjmy lidí stát zase zdaní 25 procenty, ostatní občané budou ze svých výdělků nadále platit daň 19 procent.

Zvýšení daní z příjmů je jedním z kroků jednobarevné vlády sociálních demokratů na ozdravení státních financí. Kabinet premiéra Roberta Fica už prosadil zvláštní daň pro firmy podnikající v regulovaných sektorech ekonomiky nebo zavedení takzvané registrační daně na auta se silnějším motorem. Více si slibuje vybrat také z mimořádné bankovní daně. Oslabením spoření na penzijních účtech z povinných odvodů zase získá peníze k zlepšení kondice státního důchodového systému.

„Snažíme se nadále přenášet tíhu konsolidace (státních financí) na bohaté a silné. O tom nám šlo, nešlo nám o to oškubat lidi,“ řekl Fico.

Rovná daň zavedena před osmi lety byla označována za symbol úspěchu tehdejší pravicové vlády. Chystaná vyšší sazba daně z příjmů fyzických osob 25 procent se dotkne lidí s měsíčním příjmem zhruba nad 3300 eur (82 tisíc korun). To odpovídá více než čtyřnásobku průměrné mzdy; tak vysoký plat má podle ministerstva financí asi procento zaměstnanců. Platy politiků budou kromě běžné sazby daně z příjmů zatíženy navíc pětiprocentním odvodem; dopad na poslance nebo ministry bude ale nižší, protože část jejich platu nepodléhá zdanění.

Firmy v Česku platí 19procentní daň z příjmů. Zvýšit daně hodlá česká vláda lidem s vysokými příjmy. Návrh vládního stabilizačního balíčku, který kabinet premiéra Petra Nečase spojil s žádostí o vyslovení důvěry, počítá kromě (DPH) i se zavedením sedmiprocentního zdanění nadlimitních příjmů nad 48násobkem průměrné mzdy. Na rozdíl od českého kabinetu Slovensko se zvýšením DPH nepočítá, podle Fica by takový krok postihl zejména lidi s nízkými příjmy. Základní sazba DPH na Slovensku vzrostla za minulé vlády o procentní bod na 20 procent.