Slovensko si připomíná výročí povstání, oslav se zúčastní ruský ministr obrany

Památník SNP v Bánské Bystrici

Památník SNP v Bánské Bystrici Zdroj: CC BY-SA 2.0: Sludge G via Flickr

V Banské Bystrici včera odstartovaly velkolepé oslavy 70. výročí Slovenského národního povstání. Akcí, které potrvají do neděle, se zúčastní i významní zahraniční hosté. Dnes by měl do místa dění dorazit i ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Rozpočet ceremonií činí téměř půl milionu eur.

Slováci očekávají, že připomenout události SNP si přijede kolem deseti tisíc lidí. Dráhy poskytují padesátiprocentní slevy na jízdenky. Na seznamu oficiálních hostů je osm stovek jmen. Svoje zastoupení na úrovni pracovníků velvyslanectví oznámilo 36 zemí. „Dlouhodoběji jsou potvrzeni prezidenti Polska a České republiky. Z dalších zemí bych citoval Ruskou federaci, která přijede na úrovni ministra obrany,“ citoval deník Pravda ředitele muzea Stanislava Mičeva.

Otázka ruské delegace je přitom s ohledem na dramatické dění na Ukrajině velmi citlivá. Někdejší prezident Ivan Gašparovič pozval na akci prezidenta Vladimira Putina, chvíli si spekulovalo o tom, že by ho mohl zastoupit premiér Dmitrij Medveděv. Bratislava přitom v době sankční války mezi EU a Moskvou budí pozornost svou kritikou postihů.

Ministr zahraničí Miroslav Lajčák tvrdí, že slovenská strana chce se Šojguem o krizi v Donbasu během oslav jednat. Prý mu bude tlumočit stanovisko země jakožto člena unie. „My neříkáme jednu věc v Bruselu a druhou v Bratislavě a třetí věc třeba v Moskvě,“ ujistil novináře Lajčák. Ruské velvyslanectví opáčilo, že žádná jednání na programu nejsou.