Slovensko zakáže v hospodách hrací automaty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jan Racek

Slovenská vláda chce zcela vytlačit herní automaty z barů, kaváren a restaurací. Zároveň posiluje také prevenci, jež by měla pomoci v boji proti závislosti na hazardu.

Od ledna budou výherní automaty a videohry na Slovensku pouze v oddělených místnostech splňujících podmínky herny. Každá přitom bude muset mít nejméně pět automatů. Jejich provoz v hospodách anebo kavárnách již nebude možný. S výjimkou kasin čeká také herny zákaz kouření a podávání alkoholických nápojů.

Zvýšené poplatky a odvody posílí slovenský rozpočet

Poslanci Národní rady Slovenska posunuli koncem minulého týdne do druhého čtení návrh novely zákona, který podmínky hazardního průmyslu na Slovensku ještě více zpřísňuje. Legislativní úprava nově definuje i propagační soutěže. a zvyšuje sazby odvodů z některých hazardních her směrem nahoru.

V případě dostihových sázek by se měly odvody zvýšit z nynějších 5,5 procenta na 6 procent, u kurzovních sázek z pěti na na 5,5 procenta. Při hazardních hrách provozovaných prostřednictvím výherních automatů by se měl odvod z každého přístroje zvýšit z 1900 eur na 2100 eur za rok. Odvody z videoher se také prodraží. Místo nynějších 3900 eur zaplatí provozovatel za jeden terminál 4200 eur za rok. Díky navrhovaným změnám by mělo dojít ke zvýšení příjmů z odvodů do státního rozpočtu Slovenska v letech 2013, 2014 a 2015 ve výši přibližně 7,8 milionů eur za rok.

Slovenská Asociace zábavy a her uvedené vládní krojy sleduje se znepokojením. Podle ní dojde k vytlačení legálního a kontrolovaného podnikání a naopak internetový gambling posílí. „Jako nejzávažnější skutečnost vidíme zvýšení odvodů, k jejichž změně dochází ani ne po roce účinnosti posledního navýšení a v podstatě již potřetí v průběhu posledních pěti let,“ uvedla mluvčí Asociace Beáta Obradovičová.

Slováci vsadí na prevenci

„Při novém odvodovém zatížení, které patří k nejvyšším v Evropě, je více než pravděpodobné, že v následujících letech bude logicky počet automatů klesat,“ dodala. To je však i jeden z hlavních záměrů vládní novely. Další část se týká prevence.

Nově by měla každá herna povinně zveřejňovat pro hráče informaci (adresu a telefonní číslo) o specializovaném zdravotním zařízení působícím v oblasti prevence, diagnostiky a léčby látkových a nelátkových závislostí. Naopak reklama upozorňující na výši výhry anebo možnost jejího získání bude povolená pouze v interiéru heren. V žádném případě by neměla být viditelná z vnější strany budov, případně prostor, v nichž se provozují hazardní hry. Zpřísňuje se i ustanovení týkající se stálého dozoru v hernách a to tak, že osoby, které vykonávají tuto činnost musí mít s provozovatelem uzavřený pracovně-právní vztah.