Slovenský export táhla tradičně auta, letos porostou jiná odvětví

Vývoz Slovenska dosud tradičně táhla auta. (na snímku výroba korejské automobilky Kia v Žilině)

Vývoz Slovenska dosud tradičně táhla auta. (na snímku výroba korejské automobilky Kia v Žilině) Zdroj: Profimedia.cz

Slovenská ekonomika nabírá na obrátkách. Dokazují to údaje o exportu, který loni meziročně vzrostl o 3,6 procenta. Podniky vyvezly zboží za více než 64 miliard eur.

Vývoz dosud tradičně táhla auta. Loni si však připsala až druhý největší nárůst, a to 753 milionů eur. O 944 milionů eur si polepšili výrobci telefonů. Odborníci očekávají stejnou tendenci i letos. Podíl aut se má dále zmenšovat.

Analytici připisují větší objem výměny oživení vyspělých ekonomik. „Na straně vývozu je způsoben rostoucí poptávkou na evropských trzích,“ vysvětluje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Do zemí EU se export zvedl o dvě procenta. U největšího odbytiště slovenských firem, tedy Německa, stoupl o 2,3 procenta. Dovoz vzrostl o 2,5 procenta na téměř 60,1 miliardy eur.

„Zatímco loni podstatnou část růstu vývozu tvořily automobilky, letos potáhnou růst jiná odvětví,“ upozorňuje analytik Slovenské spořitelny Martin Baláž. Produkce aut by totiž podle tří velkých výrobců měla zůstat na stejné úrovni jako v předchozím roce. Analytici upozorňují i na další úskalí. „Vývoz by měl těžit z oživující zahraniční poptávky, ale jeho růst budou brzdit klesající exportní ceny,“ dodává Koršňák.