Slovenský ministr Kaliňák má problémy s veřejnými zakázkami

Robert Kaliňák

Robert Kaliňák Zdroj: E15 Anna Vackova

Malá agentura, její podezřelé pozadí, desítky milionů eur a zakázky od státu. To je nejnovější vizitka slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka, který si vytyčil za cíl zpřehlednit a zlevnit veřejné zakázky. Zatím je hlavně zviditelnil, když dovolil firmě z Horných Plachtiniec, Regionální obstarávací agentuře, zprostředkovat objednávky státu týkající se reklamních, auditorských a právnických služeb.

Kolem firmy je několik otazníků. Jedním z nich jsou její majitelé. Menšinový podíl v ní má obec na jihu Slovenska a zbytek akciová společnost TenderOnline. Pro stát nemohou obstarávat veřejné zakázky soukromníci, a tak se často spojují se samosprávními subjekty. „To si vyžaduje zákon,“ uvedla jednatelka agentury Katarína Lutherová.

Agentura vznikla jen pár dní před vyhlášením prvního tendru. Starosta Plachtiniec Ladislav Nozdrovický prostřednictvím médií vzkázal, že obec do agentury vstoupila, protože si chtěla přilepšit k rozpočtu. Názory odborníků, zda je správné, aby se využívaly tendry přes soukromého zprostředkovatele, nejsou jednoznačné. „Má to svoje úskalí,“ míní Transparency International.

Problémem však nebyla jen sama firma, ale i propíraný tendr na reklamní služby v hodnotě maximálně 130 milionů eur. V rámci něj může 26 státních institucí, včetně čtyř ministerstev, nakupovat služby od čtyř agentur, jež firma z Plachtiniec vybrala v rámci užší soutěže místo klasické otevřené. Regionální obstarávací agentura podle některých informací soutěž uspořádala zadarmo a bere si až ze smluv od vítězů půl procenta.

Po první medializaci se Kaliňák rozhodl přes agenturu nenakupovat a doporučil to i ostatním institucím. Ty se tomu ale nebrání, pokud pro ně takto objednané služby budou efektivní. O tom však pochybuje opozice, jež žádá o kontrolu Úřad pro veřejné zakázky, a chce o tématu diskutovat v parlamentu. „Kauza zavání klientelismem,“ upozornil bývalý ministr vnitra Daniel Lipšic s tím, že tendry mohly být organizované s vítězi.