Slovinská kandidátka do komise žádá o nové slyšení, chce si napravit reputaci

Alenka Bratušeková na slyšení  Evropském parlamentu

Alenka Bratušeková na slyšení Evropském parlamentu Zdroj: ctk/ap

O opakované slyšení před europoslanci sama požádala někdejší slovinská expremiérka Alenka Bratušeková, kandidátka na funkci místopředsedkyně Evropské komise pro energetickou unii. Uvedly to dva zdroje ČTK z Evropského parlamentu. Učinila tak poté, co za své první vystoupení v pondělí sklidila tvrdou kritiku.

O kandidatuře Bratušekové měli dnes večer rozhodnout poslanci z výborů pro životní prostředí a pro průmysl, výzkum a energetiku. Bylo přitom pravděpodobné, že by ji odmítli.

Původní informace, kterou zveřejnili na twitteru někteří europoslanci za Zelené, přitom hovořila o tom, že kritizovaná Slovinka sama rezignovala na možné členství v komisi Jeana-Claudea Junckera. Podle slovinské televize to však Bratušeková popřela. Junckerova mluvčí uvedla, že k situaci se vyjádří až na pravidelné polední tiskové konferenci Evropské komise.

V pondělí Bratušekovou europoslanci kritizovali nejen za její chabou znalost problematiky, ale také za způsob, jakým se v zásadě do komise sama nominovala. Ve Slovinsku nominaci nyní vyšetřují.