Slunce jako jediný zdroj energie? Realita na ostrově Tokelau

Tokelau

Tokelau Zdroj: profimedia.cz

Tichomořské souostroví Tokelau se stalo prvním územím světa, které bude získávat elektřinu výhradně ze solárních zdrojů. Informoval o tom server BBC. Souostroví v Tichém oceánu zahrnující tři atoly Atafu, Nukunonu a Fakaofo, které obývá zhruba 1400 lidí, bylo v uspokojování energetické poptávky doposud závislé na dieselových generátorech.

Ostrovní území Tokelau je nesamosprávné zámořské teritorium Nového Zélandu, které se nachází ve střední části Tichého oceánu, přibližně v polovině cesty z Nového Zélandu na Havaj. Většina ostrovanů se živí drobným zemědělstvím a rybolovem. Teď bude mít toto souostroví světový primát – elektřina se tam bude vyrábět pouze ze slunce.

Dosavadní způsob výroby elektřiny pomocí generátorů byl drahý, hlučný a neekologický. Nový Zéland, který souostroví spravuje, se proto rozhodl investovat sedm milionů dolarů do solárního projektu. Poslední součást sítě solárních panelů byla dokončena v tomto týdnu.

„Doteď bylo Tokelau stoprocentně závislé na dieselových agregátech pro produkci elektřiny, což mělo vážné hospodářské a ekologické dopady,“ uvedl novozélandský ministr zahraničí Murray McCully.

„Tokelauský projekt výroby energie z obnovitelných zdrojů je první svého druhu na světě. Tři hlavní tokelauské atoly mají nyní dostatečnou solární kapacitu, aby uspokojily své energetické potřeby,“ dodal.

TokelauTokelau | profimedia.cz

Koordinátor projektu Mike Basset-Smith podotkl, že tento krok představuje „milník obrovského významu“ pro Tokelau, které nyní bude moci vynakládat víc peněz na sociální podporu.

Na Tokelau není mezinárodní přístav ani letiště. Cesta lodí na Samou, což je nejbližší sousední stát, trvá 28 hodin. OSN podporuje větší nezávislost Tokelau, obyvatelé souostroví však už ve dvou referendech v letech 2006 a 2007 odhlasovali udržení koloniálního statusu a odmítli větší autonomii.