Snahy jednat s Ruskem z pozice síly jsou marné, tvrdí ruský ministr obrany Šojgu

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu Zdroj: reuters

Ruská armáda
James Mattis, ministr obrany
James Mattis
Ruský prezident Vladimír Putin a ministr obrany Sergej Šojgu
Ruský prezident Vladimir Putin (za ním ministr obrany Sergej Šojgu) nařídil provést náhlou komplexní prověrku bojové pohotovosti vojsk v západním a centrálním Rusku.
25
Fotogalerie

Rusko má zájem na zlepšení vztahů s americkým ministerstvem obrany, pokusy jednat s Moskvou z pozice síly ale k ničemu nepovedou. Novinářům to dnes řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu v reakci na středeční prohlášení svého amerického partnera Jamese Mattise v Bruselu. Rusko podle Šojgua od Pentagonu očekává vysvětlení.

Mattis na zasedání ministrů obrany NATO uvedl, že Spojené státy zůstávají otevřené možnosti obnovení spolupráce s Moskvou a zajistí, aby diplomaté vyjednávali ze silné pozice. USA podle něj nejsou ochotny dovolit Rusku, aby prostřednictvím svých akcí "hovořilo silněji než kdokoliv v této místnosti".

"Jsme připraveni obnovit spolupráci s Pentagonem, ale pokusy budovat dialog s Ruskem z pozice síly jsou marné," citovala ruského ministra agentura TASS. "Očekáváme, že Pentagon své stanovisko vysvětlí," dodal.

Vysvětlení by se podle Šojgua mohla Moskva dočkat už na dnešní schůzce náčelníka ruského generálního štábu Valerije Gerasimova s předsedou sboru náčelníků štábů USA Josephem Dunfordem v ázerbájdžánském Baku. Podle oficiálního komuniké mají hovořit o vzájemné komunikaci a o předcházení možným krizovým situacím.

Na sklonku vlády Baracka Obamy kontakty mezi ruskou a americkou armádou fakticky ustaly. Dnešní schůzka Gerasimova s Dunfordem je prvním setkáním armádních špiček Ruska a USA od zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Video placeholde
Ruská vojenská technika na Krym • reuters