Snowden stále uniká americké justici

Edward Snowden

Edward Snowden Zdroj: ctk

Ostře sledovaný spoj společnosti Aeroflot z Moskvy do Havany včera odpoledne odstartoval zřejmě bez Američana Edwarda Snowdena, o jehož vydání usilují Spojené státy pro obvinění ze špionáže. Snowden oproti očekávání do letadla zřejmě nenastoupil, podle novinářů přítomných na palubě bylo jeho sedadlo prázdné.

Snowdena od jeho nedělního příletu do Moskvy nikdo z novinářů neviděl. Snowden, který je jako bývalý smluvní zaměstnanec Národní agentury pro bezpečnost v USA trestně stíhán, vyzradil podrobnosti o tajném programu pro sledování internetové a telefonické komunikace. Podle dřívějších zpráv je jeho cílovou destinací ekvádorská metropole Quito, kam by měl dorazit přes Havanu.

Místo aktuálního Snowdenova pobytu zůstává záhadou. Agentura AFP s odkazem na mínění moskevských expertů napsala, že o informace od Snowdena mají eminentní zájem ruské tajné služby. „Ruské zpravodajské a kontrašpionážní složky mají nepochybně spoustu otázek na osobu, která podobnými informacemi disponuje. Snowden měl určitě rušný večer a bezesnou noc,“ uvedly zdroje AFP.

Zatímco pro mnohé je Snowden hrdina, který se rozhodl podle svého svědomí vytáhnout na světlo nepřijatelné praktiky tajných služeb, reakce amerických politiků je napříč politickým spektrem téměř jednohlasná. Ministr zahraničí USA John Kerry během své návštěvy Indie včera apeloval na Rusko, aby dodržovalo právní standard.

„Bylo by opravdu zklamáním, kdyby bylo Snowdenovi svévolně umožněno nastoupit do letadla. V posledních dvou letech jsme vydali do Ruska sedm vězňů a já si myslím, že reciprocita a prosazování práva jsou dost důležité.“ „Spojenci by se k sobě měli chovat slušně a Putin vždy vypadá, jako by téměř toužil šťouchnout Spojené státy do oka, ať už jde o Sýrii, Írán a nyní samozřejmě o Snowdena,“ řekl demokratický senátor Chuck Schumer a dodal: „Myslím, že to bude mít vážné následky pro americko-ruské vztahy.“

A republikánský senátor Lindsey Graham prohlásil: „Ohrozil národní bezpečnostní program, který nám měl pomoci zjišťovat, k čemu se chystají teroristé. Doufám, že ho dostihneme třeba až na konci světa a poženeme ho před soud.“

SME: Útěk do diktatury

Pavla Palaščáková: Kde je Snowden?