Sobotka: EK by mohla do pololetí souhlasit s prvními operačními programy

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Evropská komise by mohla ještě v prvním pololetí umožnit podávání žádostí o finance u nejlépe připravených českých operačních programů v současném víceletém finančním období. Po jednání s předsedou komise Jeanem-Claudem Junckerem to prohlásil český premiér Bohuslav Sobotka. S Junckerem si prý potvrdili, že hlavní překážka pro český přístup k penězům z evropských fondů, tedy služební zákon, byla z cesty odstraněna.

Jako příklady dobře připravených programů, u nichž by mohly být výzvy brzy spuštěny, zmínil český premiér operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost vyhlašovaný ministerstvem průmyslu a program Životní prostředí ministerstva pro životní prostředí. Komise musí potvrdit svůj souhlas s konkrétní podobou jednotlivých operačních programů před tím, než mohou být spuštěny.

Sobotka a Juncker si v minulých dnech vyměnili dopisy, v nichž Praha potvrdila splnění požadavků Evropské komise ohledně podoby prováděcích předpisů ke služebnímu zákonu a Brusel následně český postoj potvrdil.

Největší balvan, ta největší překážka, která ležela v cestě zahájení čerpání nových evropských fondů, byl zákon o státní službě

„Největší balvan, ta největší překážka, která ležela v cestě zahájení čerpání nových evropských fondů, byl zákon o státní službě,“ podotkl dnes Sobotka. Česko se podle něj nyní snaží dočerpat co nejvíce peněz z minulého finančního období a rychle zahájit to stávající.

Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých evropských fondů čerpat 23,83 miliardy eur (652 miliard korun). V nové sedmiletce se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm. Doplňují je Operační program rybářství a Program rozvoje venkova.