Sobotka: Merkelová nemohla čekat, že změníme názor na migraci

Angela Merkelová, Bohuslav Sobotka

Angela Merkelová, Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Německá kancléřka Angela Merkelová nemohla během čtvrteční návštěvy Prahy předpokládat, že získá Česko na svou stranu v oblasti migrace. V reakci na ohlasy německých médií to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle německých médií se kancléřce nepodařilo získat české politiky na svou stranu v migrační krizi. Podle Sobotky to ale nebylo cílem její návštěvy.

Sobotka se domnívá, že názory Česka na řešení migrační krize, které si kancléřka v Praze vyslechla, pro ni nemohly být překvapením. Česko podobně jako státy visegrádské čtyřky odmítá systém přerozdělování uprchlíků mezi členské země Evropské unie.

„Nemohla předpokládat, že během jednání v Praze změní postoj ČR vůči trvalým kvótám nebo vůči přenášení pravomocí v oblasti azylové politiky na Evropskou unii. Myslím, že to nebylo cílem její návštěvy,“ řekl ministerský předseda.

Podle něj kancléřka přijela diskutovat především o změnách, které unii čekají v souvislosti s odchodem Velké Británie, a o společných česko-německých projektech.

Merkelová, jež zastává vstřícným postoj k uprchlíkům, jednala v Praze mimo jiné se Sobotkou a prezidentem Milošem Zemanem. Prezident, který pro uprchlíky příliš pochopení nemá, se s ní v názoru na migraci neshodl.

Za účasti Merkelové byla například v Praze podepsána dohoda o spolupráci mezi Českým vysokým učením technickým a Německým výzkumným střediskem pro umělou inteligenci (DFKI). Několikahodinovou návštěvu kancléřky provázelo několik shromáždění jejích kritiků i příznivců.