Sobotka: Protiruské sankce budou prodlouženy do konce roku

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Sankce Evropské unie vůči Rusku budou prodlouženy do konce letošního roku. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to řekl na Exportním fóru v Mladých Bukách na Trutnovsku. Situace na Ukrajině podle něj destabilizuje část českého exportu.

„Dá se předpokládat, že sankce, které uvalila Evropská unie na Rusko, budou prodlouženy do konce letošního roku,“ řekl Sobotka. Případné omezení sankcí podle něj bude záviset na plnění takzvaných minských dohod. „EU nebude chtít sankce snižovat do doby, než bude zaručeno, že se minský proces naplní a zrealizuje,“ řekl.

Debata o snížení sankcí vůči Rusku podle něj bude moci přijít na přelomu letošního a příštího roku. „Ale pouze tehdy, pokud Rusko a Ukrajina budou plnit podmínky minského procesu a pokud Rusko bude vytvářet dostatečnou podporu tomu, aby se zabránilo další eskalaci konfliktu na východě Ukrajiny,“ řekl premiér.

Exportérům slíbil, že pokud nastane politické uvolnění, bude se vláda snažit, aby exportéři pozice na ruském trhu zbytečně neztratili.

Firmám pomůže Zemanova cesta

Vláda podle Sobotky hledá možnosti, jak firmám, které se orientovaly na původně perspektivní ruský trh, pomoci proniknout na alternativní trhy a nahradit tak výpadek ruského trhu. „Proto jsme zvýšili počet ekonomických ambasadorů a snažíme se posílit personálně některé ambasády v některých rychle rostoucích ekonomikách,“ řekl Sobotka. Ministerstvo zahraničí například chystá otevření velvyslanectví v Kolumbii a Senegalu a plánuje se otevření kanceláří CzechTrade v Indii a Singapuru.

Přímo v Rusku vláda podle premiéra není schopna firmám přímo pomoci, ale snaží se prý s Ruskem udržet alespoň minimální politický dialog. Do této snahy podle Sobotky zapadá i chystaná návštěva prezidenta Miloše Zemana v Rusku 9. května.

Putin: Sankce je třeba využít

Brzké zrušení sankcí Evropské unie a USA proti své zemi neočekává ani ruský prezident Vladimir Putin. Sankce součástí politické strategie zadržování Ruska. „Existuje mnoho hrozeb, které nelze předpovědět. Pokud ale zachováme stabilní vnitropolitickou situaci a konsolidovanou společnost, žádné hrozby nás neohrozí,“ prohlásil Putin.

Sankce je třeba využít k nastartování nového rozvoje, zejména cestou náhrady dovozových špičkových technologií a zvýšené produkce potravin, uvedl prezident. Propad ekonomiky není podstatný, hospodářství se vzpamatuje do dvou let, možná i dříve, řekl Putin.