Sojuz zaparkovaný u ISS se sám nastartoval, stanice se vychýlila

Soyuz zaparkovaný u ISS

Soyuz zaparkovaný u ISS Zdroj: NASA

Posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) musela v noci na dnešek korigovat prostorovou orientaci orbitálního komplexu, kterou narušilo neplánované spuštění motorů zaparkované lodi Sojuz. Oznámily to zdroje z kosmických agentur NASA a Roskosmos. Bezpečí šestice kosmonautů není údajně ohroženo, nečekaný manévr podle expertů zavinil chybný povel ze Země.

Zažehnutí motorů vychýlilo ISS jen krátce a dočasně, shodují se zdroje z americké i ruské kosmické agentury. Posádka okamžitě uvedla orbitální stanici do náležitého stavu a na harmonogramu letů mezi Zemí a ISS se nic nemění, uvedla ruská média.

Podle expertů Roskosmosu, kteří incident analyzovali, se motory Sojuzu samovolně spustily při testech radiového spojení, které řídí automatické přibližování a spojení lodi s parkovacím uzlem ISS. Odborníci se údajně shodují v názoru, že příčinou byl nesprávný povel z řídícího střediska v Rusku.

Jasné ale zatím není, zda šlo o poruchu systému nebo o lidskou chybu. Tisková agentura Interfax napsala, že motory mohl omylem během testu uvést do chodu ruský operátor. Podle tiskové agentury TASS ale může jít i o softwarovou chybu v řídícím programu.

Na palubě Mezinárodní vesmírné stanice je nyní šestičlenná posádka. Američan Terry Virts, Italka Samantha Cristoforettiová a Rus Anton Škaplerov se mají vrátit na Zemi ve čtvrtek. Na ISS zůstanou, a to celý rok, Rus Michail Kornijenko a Američan Scott Kelly. Jen šest měsíců s nimi stráví další ruský kosmonaut Gennadij Padalka.