Sonda Philae vrtá na kometě, spojení se zemí ale vázne

Průzkumný vesmírný modul Philae se vydal na povrch komety

Průzkumný vesmírný modul Philae se vydal na povrch komety Zdroj: CTK

Evropská vesmírná sonda Philae na povrchu komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko začala s vrtnými pracemi a vědeckými experimenty. Zda se výsledky pokusů podaří odeslat na Zemi, není kvůli problémům s nedostatkem energie jasné. Letové středisko stále neví, zda sonda bude fungovat i po sobotě, kdy zřejmě vyčerpá energii z baterií. Potíže jsou také s datovým spojením, které není trvalé a které je vzhledem k 500 milionům kilometrů od Země pomalé.

„Zařízení pracuje, ale naneštěstí jsme přišli o spojení, takže nedostáváme žádná nová data,“ prohlásil Stephan Ulamec z Německého střediska pro letectví a vesmír (DLR), který má Philae na starosti. Zda se ale ještě v sobotu se sondou spojit dokážou, není jasné. „Možná baterie budou prázdné, než kontakt obnovíme,“ dodal.

Po krátkém přerušení spojení během noci začal vesmírný modul Philae na pracoviště Evropské vesmírné agentury (ESA) opět z komety dodávat vědecká data, později však komunikace opět ustala. Hluchý prostor v komunikaci je kvůli tomu, že Philae nemá neustálý kontakt s mateřskou sondou Rosetta, která krouží kolem komety a signál z přistávacího modulu přeposílá na Zemi.

Modul evropské sondy Rosetta dorazil na kometu po desetileté cestě ve středu. Přistát se mu podařilo až napotřetí. Po dvou skocích skončil podle vědců z ESA na svahu, který částečně brání dopadu slunečního svitu na solární panely modulu.

Přistání sondy na kometě

Stále tak není jisté, jak dlouho bude moci Philae pracovat. Zatím má energii zhruba do soboty, sluneční svit by ale v současné poloze mohl bateriím dodávat další energii asi jen hodinu a půl denně. Už ve čtvrtek přitom vědci na tiskové konferenci označili případný pokus o další skok modulu na jiné místo kvůli nízké gravitaci komety za krajně rizikový. Musely by tomu předcházet rozsáhlé výpočty a hlavně přesné určení místa, kde se Philae nachází. Existuje prý však i možnost, že se sama kometa natočí příznivěji směrem ke Slunci.

Agentura ESA i přes potíže zahájila experimenty, první „mechanickou operací“ bylo vsunutí teplotní sondy do povrchu komety. Vědci doufají, že jim získané informace pomohou poodhalit tajemství vzniku sluneční soustavy před 4,6 miliardy let.

První panoramatický snímek z povrchu komety 67PPrvní panoramatický snímek z povrchu komety 67PPrvní panoramatický snímek z povrchu komety 67P