Soros: Aby Evropská unie předešla krizi, musí se změnit

Americký miliardář a investor maďarského původu George Soro

Americký miliardář a investor maďarského původu George Soro Zdroj: CTK/AP

Miliardář a filantrop George Soros varuje před další mohutnou finanční krizí. Podle něj se musí Evropská unie transformovat.


Globální politika by mohla způsobit další velkou finanční krizi, varuje známý miliardář George Soros. Řekl to v úterý na veřejném setkání, které uspořádal think-tank Evropská rada pro zahraniční vztahy, píší Financial Times. Podle Sorose Evropská unie čelí třem klíčovým problémům: uprchlické krizi, separatistickým tendencím jako brexit a úsporným hospodářským opetřením jednotlivých vlád.

„EU je v existenční krizi. Vše, co se mohlo pokazit, se pokazilo,“ řekl Soros. Aby Evropská unie předešla krizi, musí se zcela transformovat.

Co se týká migrační krize, Soros se domnívá, že by EU neměla nutit členské státy přijmout kvóty. Jako problém však zmiňuje, že tzv. dublinský protokol neférově zatěžuje státy ležící u Středozemního moře, což má katastrofální politické důsledky.

Přestože úsporná hospodářská politika byla ze začátku účinná, příliš přísná úsporná opatření po čase poškodila euro a nyní prohlubují evropskou krizi, řekl Soros. Kromě toho tato politika vytlačuje část lidí na okraj společnosti, čehož využívají populistické strany. Dalším problémem je podle něj Trumpova politika, a to především jednostranné ukončení íránské nukleární dohody a proklamované zavedení cel na ocel a hliník pro EU.

Soros se vyjádřil také k brexitu, který je podle něj jen špičkou ledovce. Evropská unie se musí transformovat takovým způsobem, aby se státy jako Velká Británie samy snažily být jejím členem, domnívá se Soros. Zároveň by Evropská unie měla přiznat, že problémy eura dosud nejsou vyřešeny a nenutit nové členy, aby přijali euro. Státy, které dosud nejsou členy eurozóny, by také něměly mít pocit, že jsou zařazeny na druhou, třetí kolej.

V Maďarsku narozený Soros je zakladatelem a předsedou Nadace otevřené společnosti, která finančně podporuje proevropské organizace. Nadace například darovala 400 tisíc liber skupině Nejlepší pro Británii, která brojila proti brexitu. Dalších 303 tisíc liber dala skupinám Evropské hnutí EU a Vědci pro EU.