Soud pozastavil i nový Trumpův dekret proti imigraci

Americký prezident Donald Trump v Oválné pracovně Bílého domu

Americký prezident Donald Trump v Oválné pracovně Bílého domu Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump během konference a americkém Marylandu.
Donald Trump používá izolepu na kravatu.
Donald Trump je mimořádně znepokojen z dění kolem úniku dat CIA, uvedl jeho mluvčí Spicer
4
Fotogalerie

Nový protiimigrační dekret prezidenta Spojených států Donalda Trumpa nezačne od čtvrtka platit, jak se předpokládalo. O pozastavení účinnosti ve středu rozhodl federální soud na Havaji, napsala agentura AP. Trump rozhodnutí zostra kritizoval, verdikt soudce označil za bezprecedentní soudní přestřelek.

"Tento verdikt nás v očích ostatních oslabí," řekl Trump s tím, že je připraven se bránit a případ dovést třeba i k nejvyššímu soudu. "A my vyhrajeme," dodal.

Proti novému dekretu se vedle Havaje ohradilo několik dalších amerických států. Podle havajské prokuratury je exekutivní nařízení, které zakazuje vstup občanům šesti zemí do USA a které pozastavuje americké přistěhovalecké programy, diskriminační stejně jako lednový dekret. I ten tehdy soudy pozastavily.

Středeční verdikt znamená, že havajský federální soudce Derrick Watson vyhověl žalobě, která žádala o předběžné zablokování dekretu. Havajská prokuratura žalobu postavila na tom, že obyvatele tohoto ostrovního státu USA nebudou moci navštěvovat jejich neameričtí příbuzní, kteří žijí v některé z šesti převážně muslimských zemí postižených Trumpovým zákazem. Stát Havaj rovněž argumentovat tím, že exekutivní nařízení by poškodilo turistický průmysl a zkomplikovalo nábor zahraničních studentů a pracovníků.

Americká vláda už počátkem týdne soudce požádala, aby předběžné opatření blokující platnost prezidentského dekretu nevydával. Argumenty proti dekretu označila za "čirou spekulaci". Trumpova administrativa rovněž tvrdila, že nové nařízení je přepracované tak, aby respektovalo zákony USA.

Nový dekret, který Trump podepsal 6. března, na tři měsíce pozastavuje vydávání nových víz občanům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie s tím, že dříve vydaná víza zůstávají v platnosti.