Soukromý oběd s investorem Buffettem se vydražil za rekordních 19 milionů dolarů

Investor Warren Buffett patří mezi nejbohatší lidi v USA. Jeho jmění přesahuje sto miliard dolarů.

Investor Warren Buffett patří mezi nejbohatší lidi v USA. Jeho jmění přesahuje sto miliard dolarů. Zdroj: reuters

Recept na úspěch Warrena Buffetta, jednoho z nejúspěšnějších investorů na světě, je prostý: investovat do podhodnocených firem s dobrým vedením.
Americký miliardář Warren Buffett.
Warren Buffett se svým oblíbený nápojem
Warren Buffett je průkopníkem iniciativy „The Giving Pledge", díky které se více než 200 lidí zavázalo věnovat alespoň polovinu svého majetku na dobročinné účely.
5
Fotogalerie

Možnost poobědvat s americkým investorem a filantropem Warrenem Buffettem se na charitativní aukci v pátek večer vydražila za 19 milionů dolarů (447 milionů korun). Podle agentury Reuters šlo o jednadvacátou a poslední dražbu soukromého oběda s Buffettem. Její výtěžek půjde sanfranciské charitativní organizaci.

Páteční aukce na portálu eBay dalece předčila tu minulou v roce 2019, kdy zvítězil podnikatel s kryptoměnami Justin Sun, když nabídl 4,57 milionu dolarů.

Kdo byl úspěšný tentokrát, zatím není známo. Reuters napsal, že je to "šťastný a pravděpodobně bohatý" člověk.

Peníze půjdou na konto charity Glide, jíž Buffett při předchodzích 20 takových aukcích pomohl získat více než 34 milionů dolarů.

Video placeholde
Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy • Videhub

Nyní jednadevadesátiletý filantrop s touto aktivitou začal v roce 2000, ale epidemie koronaviru si vynutila v minulých dvou letech přestávku. Nadace Glide působí v sanfranciské čtvrti Tenderloin a nabízí těm, kdo to potřebují, jídlo, přístřeší, testy na HIV a žloutenku, pracovní školení a programy pro děti.

Vítěz nynější aukce si bude moci na oběd, který se bude konat na newyorském Manhattanu, přivést sedm hostů. Buffett se nebude při rozhovoru vyhýbat ničemu kromě tématu svých budoucích investic.

K nadaci Glide přivedla Buffetta jeho žena Susan, která v organizaci pracovala jako dobrovolnice. Zemřela v roce 2004.

Buffett se podle Reuters chce vzdát téměř celého svého majetku, který převyšuje 93 miliardy dolarů a činí z něj podle časopisu Forbes sedmého nejbohatšího člověka na světě.