Španělé mají nejvíce práce za sedm let. I tak nezaměstnanost atakuje 20 procent

Španělsko, nezaměstnanost

Španělsko, nezaměstnanost Zdroj: profimedia.cz

Problémy s nezaměstnaností tíží především jih Evropy. Mladí protestují i ve Španělsku.
Španělsko, nezaměstnanost
Španělsko, nezaměstnanost
4
Fotogalerie

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku ve čtvrtém čtvrtletí klesla na 18,6 procenta, a ocitla se tak na novém sedmiletém minimu. V předchozích třech měsících činila 18,9 procenta.

Ke zlepšení přispěla hlavně nová pracovní místa v zemědělství a průmyslu, snížil se naopak počet míst v sektoru služeb a stavebnictví. Nižší byla i celková pracovní síla, tedy počet lidí, kteří mají práci nebo jí hledají.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru pokles nezaměstnanosti na 18,7 procenta. Navzdory poklesu ale zůstává její míra druhá nejvyšší v EU po Řecku.

Počet lidí bez práce v období od října do prosince klesl o 83 tisíc na 4,2 milionu.

Statistici upozornili, že za celý loňský rok se míra nezaměstnanosti ve Španělsku snížila o 2,3 procentního bodu. Za celý rok pak vzniklo 431 900 nových pracovních míst, což je méně než v předchozím roce, kdy vzniklo 525 100 míst.

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se dostala na vrchol v roce 2013, kdy v zemi vrcholila dvojitá recese a kdy nezaměstnanost vystoupila na 27 procent. Bez práce bylo šest milionů lidí. Od té doby nezaměstnanost klesá díky silnému ekonomickému růstu. Snížení nezaměstnanosti je také jednou z hlavních priorit konzervativní vlády premiéra Mariana Rajoye. Jeho cílem je do roku 2019 ji snížit na 13 procent.

Někteří ekonomové ale upozorňují, že pro výraznější snížení nezaměstnanosti budou nutné reformy trhu práce nebo investice. Rajoy vyzval opoziční strany v parlamentu, aby se nesnažily zničit navrhované reformy trhu práce, které snižují náklady na přijímání a propouštění. Jeho vláda nemá v parlamentu potřebnou většinu.