Španělé opakují volby do parlamentu, průzkumy ale opět naznačují pat

Volby ve Španělsku

Volby ve Španělsku Zdroj: ctk/AP

Španělé od dnešních 9:00 SELČ znovu po půl roce rozhodují o novém složení parlamentu a doufají, že opakované hlasování vyřeší politický pat a povede ke zformování vlády. Poslední předvolební průzkumy ale ukazují, že volby dopadnou podobně jako loni v prosinci. Tehdy bylo rozložení sil takové, že se strany poté spolu nedokázaly dohodnout na přijatelné koaliční vládě.

Loni 20. prosince žádná ze dvou tradičních stran španělské politické scény (lidovci a socialisté) nezískala dostatečnou většinu pro to, aby mohla sama sestavit vládu, jako tomu bývalo v předchozích letech. Hlasy jim ubraly nové strany, které ve volbách těžily z nespokojenosti Španělů s ekonomickou situací, zejména s vysokou nezaměstnaností.

Nyní by mohl nastat podobný scénář, protože průzkumy opět přisuzují těsné vítězství Lidové straně premiéra Mariana Rajoye, která je u moci od konce roku 2011. Získat by měla znovu kolem 29 procent hlasů. Absolutní většinu v 350členné poslanecké sněmovně ale lidovci nespíš nedají dohromady ani s další spíše pravicovou stranou Ciudadanos, jíž odhady přisuzují opět zhruba 14 procent hlasů.

Možná jen těsně za vládními lidovci skončí radikální levicová koalice Unidos Podemos, která tak má o něco větší šance podílet se na vládě, pokud se spojí se socialisty Pedra Sáncheze. Ti by se měli dnes umístit na třetím místě s asi 22 procenty, která jim v prosinci stačila na druhou příčku.

Na 36,5 milionu oprávněných voličů může hlasovat až do uzavření volebních místností ve 20:00 SELČ. Okamžitě poté budou k dispozici první odhady výsledků sestavené na základě odpovědí lidí, kteří odvolili (tzv. exit polls). Kolem 23:00 SELČ by měla být sečtena většina hlasů.