Španělské hospodářství: další pokles

Nezaměstnaný Španěl

Nezaměstnaný Španěl Zdroj: profimedia.cz

Hrubý národní produkt Španělska se ve třetím čtvrtletí propadl o 0,4 procenta. Negativní trend tedy dále trvá. Bude se Španělsko chtít jako další země uchýlit pod evropský záchranný deštník, ptá se server Deutsche Welle.

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vyčíslila španělská centrální banka pokles ve třetím čtvrtletí na 1,7 procenta. Stejně tak i v letošním roce očekává, že HDP klesne o 1,5 procenta a v příštím roce o 0,5 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy. Oficiální čísla budou zveřejněna až 30. října.

Španělsko se za poslední tři roky již podruhé nachází v recesi a bojuje jak s obrovskými finančními problémy, tak s nezaměstnaností dosahující téměř 25 procent. Navzdory tomu vláda v Madridu dosud požádat o pomoc pod záchranným deštníkem ESM odmítala.

Úspěšný prodej dluhopisů

Navzdory chmurným předpovědím ekonomů se Španělsku podařilo bez problémů na peněžním trhu obstarat nové prostředky. Aukce bondů se šestiměsíční i tříměsíční splatností nalila do státní kasy 3,53 miliardy eur.

Investory ovládla velká nákupní horečka: poptávka ve srovnání s minulými aukcemi vzrostla, takže se objem dluhopisů umístěných na trhu více než zdvojnásobil. Úroky u dluhopisů splatných za šest měsíců klesly z 2,213 na 2,023 procenta, u tříměsíčních se naopak vyšplhaly z 1,203 procenta na 1,415 procenta.

Mizerný rating

Americká ratingová agentura Moody's snížila hodnocení pěti španělských regionů, mezi nimi i Katalánska, v němž jsou na 25. listopad vypsány regionální volby. Španělský premiér Mariano Rajoy již v Bruselu požádal o pomoc pro skomírající bankovní sektor země, nicméně s podáním oficiální žádosti o pomoc pod deštníkem ESM stále váhá.

Vládnoucí Lidová strana o víkendu uspěla v důležitém testu nálady obyvatelstva při regionálních v Galicii, odkud právě Rajoy pochází. Hlasování v Katalánsku, jednom z nejdůležitějších průmyslových center země, však bude pro kabinet znamenat tak těžkou zkoušku, jakou dosud nezažil. Region je vzhledem ke svému vysokému zadlužení prakticky odstřihnutý od kapitálových trhů. Stejně jako jiné oblasti proto žádá stát, aby pomáhal pokrývat její finanční potřeby ze svých fondů.