Španělského premiéra Rajoye čeká těžké hledání partnerů

Marian Rajoy

Marian Rajoy Zdroj: CTK

Šéf liberální strany Ciudadanos (Občané) Albert Rivera, která v nedělních parlamentních volbách ve Španělsku skončila čtvrtá a stala se tak potenciálním vládním partnerem vítězných lidovců, potvrdil, že jeho strana zůstane v opozici. Zároveň ale uvedl, že umožní schválení menšinové vlády lidovců dosavadního premiéra Mariana Rajoye raději, než aby Španělsko muselo jít znovu k volbám. Dnešní komentáře označují povolební situaci za velmi složitou.

Ve volbách zvítězila Rajoyova Lidová strana (PP), nicméně ztratila dosavadní parlamentní většinu. Rajoy přesto doufá, že se mu podaří sestavit stabilní vládu. PP podle konečných výsledků získala 28,7 procenta hlasů a 123 poslaneckých křesel, tedy mnohem méně než 176 mandátů, které jsou potřebné k parlamentní většině. Premiér připustil, že nadcházející dny nebudou jednoduché a že bude nutné vytvářet spojenectví.

Šéf opozičních socialistů (PSOE) Pedro Sánchez, kteří skončili na druhém místě a s ostatními levicovými formacemi by měli naději na zisk většiny, uznal, že jako první by se o sestavení nového kabinetu měl pokusit Rajoy. Zároveň už ale dal najevo, že jeho vládu nepodpoří. A podle propočtů to vypadá, že pokud budou socialisté hlasovat proti Rajoyovi, ten nebude mít dostatek hlasů. Rivera totiž oznámil, že jeho strana se hlasování zdrží.

90 křesel pro socialisty

Socialisté obsadí ve 350členné dolní parlamentní komoře 90 křesel a spolu s protestním hnutím Podemos, které získalo 69 křesel, by s postkomunistickou Sjednocenou levicí a dalšími regionálními uskupeními mohli dát parlamentní většinu dohromady.

Takovou možnost odsoudil šéf Občanů Rivera, podle něhož by PSOE měla vyjasnit, zde se bude paktovat s nacionalisty, Podemos, Republikánskou levicí Katalánska (ERC, devět křesel) a Baskickou národní stranou (PNV, šest mandátů). Rivera uvedl, že jeho strana, která obsadí v novém parlamentu 40 křesel, nebude hlasovat pro žádnou koalici, která bude zahrnovat tyto formace.

Podle francouzského deníku Le Monde bude sestavit vládu pro Rajoye „nesplnitelná mise“ a jednání potrvají týdny, možná měsíce. Španělský deník El País soudí, že Španělé chtěli obnovit politickou scénu, ale nešli tak daleko, aby ji změnili radikálně. Podle agentury AFP začíná pro pátý nejlidnatější stát Evropské unie období nejistoty.