Španělsko je blízko dalších předčasných voleb, Sanchézova vláda nezískala důvěru

Pedro Sánchez a jeho manželka Begoña Gómez

Pedro Sánchez a jeho manželka Begoña Gómez Zdroj: Profimedia.cz

Pedro Sánchez
2
Fotogalerie

Španělský parlament nevyslovil důvěru vládě premiéra Pedra Sáncheze. Tento výsledek se očekával vzhledem k tomu, že se Sánchezovi socialisté nedokázali dohodnout na podpoře kabinetu se stranou Unidas Podemos. Země se tak přiblížila k možnosti dalších předčasných voleb.

Nicméně vůdce strany Podemos Pablo Iglesias podle agentury Reuters ještě před hlasováním zákonodárného sboru vyzval Sáncheze, aby v jednáních s jeho stranou pokračoval a Španělsko k novým volbám ještě nesměřoval. Nyní je na premiérovi, zda se pokusí důvěru získat při dalším hlasování sněmovny v září, či půjde cestou voleb, které by se zřejmě konaly v listopadu.

Iglesias ve svém vystoupení před hlasováním Sánchezovi pro další jednání mimo jiné navrhl, že je ochoten ustoupit od svého požadavku, aby formace Podemos dostala ministerstvo práce.

Iglesiasova strana tvrdí, že jednání ztroskotala vinou socialistů, kteří odmítali její návrhy na obsazení některých ministerstev zástupci Podemosu. Naposledy strana například upustila od požadavku získat ministerstvo financí a místo toho chtěla resort práce. Ale socialisté nepřistoupili ani na tuto nabídku.