Španělsko odmítlo plošnou karanténu. Finové by mohli pracovat jen šest hodin denně

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Španělsko do karantény nepůjde

Premiér Pedro Sánchez odmítl ve Španělsku obnovit plošnou karanténu. Apeloval však na regionální úřady, aby se samy vypořádaly se znovuožívající pandemií. Jeho země se potýká s druhou vlnou nákazy koronavirem. Minulý týden zaznamenalo přes 3700 nových případů a včera přibylo 2415 dalších. Pandemie se podle tamních epidemiologů v některých částech země vymyká kontrole.  

Výrobci softwaru táhnou

Obrat americké softwarové firmy Salesforce.com stoupl ve druhém čtvrtletí o 29 procent na 5,15 miliardy dolarů, zhruba 114 miliard korun. Hodnota jejích akcií tím vyskočila o třináct procent a překonala očekávání analytiků. Může za to větší poptávka po technologických systémech a produktech v době pandemie. Obdobný růst se očekává u dalších softwarových společností.     

Německá ekonomika v útlumu

Z konečné zprávy o hospodaření Německa ve druhém čtvrtletí roku vyplývá meziroční propad ekonomiky o 9,7 procenta. Výsledek je o něco příznivější, než předpovídali odborníci na konci července, stále to však je jeden z nejprudších poklesů, jaký Německo pamatuje za posledních padesát let.   

Hongkongští právníci zatčeni

Čínská vláda pokračuje v eliminaci prozápadních aktivistů v Hongkongu. Pouhé dva týdny po zadržení a následném propuštění mediálního magnáta Jimmyho Laie, hongkongská policie zatkla v souvislosti s protivládními protesty šestnáct lidí. Jsou mezi nimi i dvě důležité postavy demokratické opozice – právníci Lam Cheuk-ting a Ted Hui Chi-fung. 

Kratší práce pro Finy

Finská předsedkyně vlády Sanna Marinová chce prosadit zkrácení pracovní doby ze standardních osmi na šest hodin denně, což byl jeden z jejích předvolebních slibů. Zvýšila by se tak podle ní produktivita práce. Premiérka nicméně musí o správnosti návrhu přesvědčit své čtyři koaliční partnery.