Španělsko se zvedá, na pracovním trhu vzniklo nejvíce míst od roku 2005

Španělské vlajky v Madridu

Španělské vlajky v Madridu Zdroj: Contando Estrelas via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Ilustrační fotka
Ilustrační fotka
Ilustrační fotka
4
Fotogalerie

Tvorba nových pracovních míst ve Španělsku byla v květnu nejvyšší od července 2005 a pro samotný květen byla rekordní, hlavně díky přijímaní nových zaměstnanců v hotelech a restaurací. Počet lidí přispívajících do systému sociálního zabezpečení, což je ukazatel tvorby pracovních míst, stoupl v květnu proti červnu o 223 192 na 18,3 milionu.

Počet lidí oficiálně registrovaných jako nezaměstnaní pak klesl meziměsíčně o tři procenta na 3,46 milionu. Množství nezaměstnaných se snížilo ve všech sektorech, v procentním vyjádření byl pokles nejvyšší v zemědělství.

Květen je tradičně příznivým měsícem pro pracovní trh, protože firmy a resorty najímají nové zaměstnance před rušnou letní turistickou sezonou. Sektor ubytování vytvořil téměř trojnásobně více pracovních míst než další sektory.

Nejvíce míst tak vzniklo na Baleárských ostrovech a v severovýchodním Katalánsku, tedy v hlavních turistických destinacích. Nicméně mnoho těchto míst je pouze sezonních a dočasných, což zdůrazňuje dlouhodobé obavy ve Španělsku, že obrat na trhu práce je z podstaty křehký.

Silná tvorba nových míst ve Španělsku pomáhá snižovat míru nezaměstnanosti, která je druhá nejvyšší v Evropě, a také prodloužit ekonomické oživení, které by se ale podle očekávání mělo v letošním prvním pololetí zpomalit. Podle některých analytiků by však růst mohl ve druhém čtvrtletí zrychlit z 0,8 procenta v prvním čtvrtletí, částečně díky vývozu a investicím firem.

Míra nezaměstnanosti v zemi se snížila na 18,75 procenta z téměř 27 procent na konci hluboké recese v roce 2013. Prudký nárůst nezaměstnanosti spustila krize na realitním trhu v roce 2008. Navzdory poklesu však zůstává nezaměstnanost ve Španělsku druhá nejvyšší v Evropě po Řecku.