Španělsko stojí na pokraji recese

Španělsko, ilustrační foto

Španělsko, ilustrační foto Zdroj: barcelonareporter.com

Španělská ekonomika se ve třetím čtvrtletí zastavila. Z meziročního srovnání vyplývá, že oproti stejnému období loni rostl zdejší hrubý domácí produkt letos jen o 0,8 procenta. To ohrožuje vládní plán snižování rozpočtového deficitu. Španělsko tak stojí na pokraji recese.

Vývoj vy třetím čtvrtletí není překvapením, španělská centrální banka už dříve upozornila, že proti druhému čtvrtletí se růst hospodářství zastaví. Meziroční růst je o trochu lepší, původně se totiž čekalo zpomalení až na 0,7 procenta.

Ekonomiku hodně brzdí úsporná opatření, která vláda zavádí, aby dostala rozpočtový deficit na hodnoty, které jsou v povolených limitech. Státní pokladna se ale potýká i s poklesem daňových příjmů, za což může celkově špatný stav španělské ekonomiky. Nezaměstnanost ve Španělsku přesahuje 20 procent a je nejvyšší z celé Evropské unie.

Španělsko si na letošní rok dalo cíl snížit deficit veřejných financí na šest procent HDP, očekává se ale, že tento cíl nesplní. Všech 17 autonomních oblastí, které tvoří Španělské království, má totiž problémy s dostatečným snižováním výdajů. I když se investoři v posledních měsících zaměřují více na Itálii než na Španělsko, obchodníci na dluhopisových trzích situaci ve Španělsku pozorně sledují dál. Předpokládá se totiž, že po všeobecných volbách, které jsou plánovány na 20. listopadu, se zřejmě ve Španělsku změní vláda.

Evropská komise ve čtvrtek drasticky snížila odhad růstu ekonomiky eurozóny na příští rok na 0,5 procenta, zatímco dosud počítala s růstem o 1,8 procenta. Komisař EU pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn přitom varoval, že eurozóně hrozí nová recese.