Španělsku chybějí stavební dělníci. Slovenští autodopravci přerušili stávku

Španělsku chybí nejméně půl milionu pracovníků ve stavebnictví. Komplikuje to realizaci projektů, na které stát dostal miliardy eur z evropských fondů.

Španělsku chybí nejméně půl milionu pracovníků ve stavebnictví. Komplikuje to realizaci projektů, na které stát dostal miliardy eur z evropských fondů. Zdroj: e15.cz

Americký prezident Joe Biden bude v pátek jednat o Ukrajině s lídry Evropské unie a NATO.
Amazon ukončil svůj spor se společností Visa.
Slovenští autodopravci uvolnili blokované silnice na slovensko-české hranici. Budou jednat s ministry.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Biden chce znovu jednat o Ukrajině

Celý svět nadále sleduje vývoj napjaté situace na Ukrajině. Zatímco Rusko tvrdí, že se část jeho jednotek a vojenské techniky vrátila od ukrajinských hranic zpátky do posádek, prezident Spojených států Joe Biden je nadále přesvědčen, že Rusové jsou připraveni vpadnout na Ukrajinu v nejbližších dnech. V pátek bude o krizi telefonicky hovořit se zástupci Německa, Francie, Itálie, Británie, Kanady, Polska, Rumunska, Evropské unie a NATO. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se má příští týden sejít s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Proruští separatisté dnes ráno opět obvinili ukrajinskou armádu z ostřelování svých území. Západ se obává, že se tyto incidenty stanou záminkou k válce.  

Silniční blokáda pozastavena

Slovenští autodopravci včera pozdě večer přerušili protesty, kvůli nimž byl od pondělí částečně zablokován provoz na slovensko-české hranici. Stávkující řidiči chtějí jednat se slovenskou vládou. Požadují dočasné snížení spotřební daně z pohonných hmot a sazeb mýtného o třicet procent a také úlevy na silniční dani. Jejich blokáda bude přerušena do 23. února. Ministr financí Igor Matovič (OĽaNO) i ministr dopravy Andrej Doležal (za SME RODINA) se dosud stavěli k požadavkům dopravců odmítavě.       

Z trhů a burz 

Zlevnila ropa, akcie i kryptoměny

Americké burzy ve čtvrtek i kvůli nekončící nejistotě kolem Ukrajiny výrazně poklesly. Index S&P 500 ztratil 2,12 procenta. Dow Jones ubral 1,78 procenta a Nasdaq se propadl o 2,88 procenta. O více než dvě procenta zlevnila ropa. Prudce oslabily také nejsledovanější kryptoměny. Napětí mezi Moskvou, Kyjevem a Washingtonem naopak pomohlo k růstu ceně zlata a stříbra. Hlavní evropské benchmarky včera uzavřely v minusu, navzdory dobrým hospodářským výsledkům Airbusu či Nestlé. Panevropský STOXX Europe 600 pozbyl 0,69 procenta. Ve ztrátě zakončil též německý DAX (–0,67 procenta), britský FTSE 100 (–0,87 procenta) či francouzský CAC 40 (–0,26 procenta).      

Amazon uzavřel příměří s Visou

Internetový gigant Amazon uzavřel svůj dlouhodobý spor s vydavatelem platebních karet Visa. Obě americké společnosti potvrdily, že se jim podařilo dosáhnout dohody a Amazon bude přijímat platby kartami Visa na všech platformách a trzích, kde působí. Amazonu v minulosti vadily vysoké poplatky, které si Visa účtuje za zpracování platebních transakcí. Internetový prodejce kvůli tomu loni několik měsíců vyhrožoval, že přestane akceptovat platby Visou ve Velké Británii, a jeho zákazníci v Austrálii a Singapuru museli při využívání těchto karet platit přirážku. To už od včerejška neplatí.     

Video dne

Španělsko bojuje s nedostatkem pracovních sil ve stavebnictví. Podle tamních odborů a společností v odvětví aktuálně chybí nejméně půl milionu pracovníků. Tato skutečnost ohrožuje mnohé stavební a revitalizační projekty, na které země dostala miliardy eur z fondů Evropské unie. 

Stane se dnes

  • V Mnichově se koná mezinárodní bezpečnostní konference, jíž se zúčastní například americká viceprezidentka Kamala Harrisová nebo generální tajemník OSN António Guterres. Zástupci Česka budou na akci chybět.
  • Belgie a Nizozemsko ode dneška ruší některá protipandemická opatření.
  • Evropská komise oznámí rychlý odhad vývoje spotřebitelské důvěry v zemích Evropské unie za únor.