Španělský král poprvé přiznal, kolik ročně dostává peněz

Juan Carlos I

Juan Carlos I

Těžké ekonomické časy zvyšují tlak i na otevřenost účtů španělské královské rodiny. Ta na svých internetových stránkách casareal.es vůbec poprvé otevřeně informovala o svých financích. Roční příjem španělského krále Juana Carlose I. je podle zveřejněných informací 292 552 eur (7,54 milionu korun) a jeho syn princ Felipe dostává zhruba polovinu této částky. Pro porovnání: loňský plat bývalého španělského premiéra José Luise Zapatera byl zhruba 80 tisíc eur.

Necelou polovinu králova příjmu tvoří plat a zbytek jsou peníze na služební výdaje. Juan Carlos I z celkové sumy platí 40procentní daň. Celkový roční rozpočet na chod královského paláce a rodiny, který schvaluje parlament, činí 8,4 milionu eur.

Španělská královská rodina nedávno slíbila, že zprůhlední své financování. Stalo se tak poté, co se manžel princezny Cristiny, Inaki Urdangarin, dostal do podezření, že si bral neoprávněně peníze z dobročinných fondů, které řídil.

V rámci rozpočtových škrtů ve Španělsku se letos rozpočet královského paláce oproti loňsku snížil o pět procent a již loni příjem krále a jeho zaměstnanců klesl o 15 procent, poznamenala AP. Úspory navrhla samotná královská rodina.