Španělský soudce zrušil eurozatykač na Carlese Puigdemonta

Katalánský expremiér Carles Puigdemont.

Katalánský expremiér Carles Puigdemont. Zdroj: ČTK

Katalánský expremiér Carles Puigdemont.
2
Fotogalerie

Soudce španělského nejvyššího soudu zrušil eurozatykače na uprchlé katalánské politiky, včetně katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta, které dříve sám vydal. Zároveň odmítl nedávný verdikt německého soudu, který umožnil vydat Puigdemonta do Španělska jen za zpronevěru veřejných peněz, a nikoli za vzpouru. Informují o tom španělská média.

Soudce Pablo Llarena zrušil eurozatykač a mezinárodní zatykač na uprchlé katalánské politiky, ale ponechal v platnosti zatykače národní. Dotyčným tedy stále hrozí zatčení ve Španělsku.

Důvodem pro odvolání zahraničních zatykačů je verdikt německého soudu ohledně Puigdemonta. Pokud by totiž Llarena tento verdikt přijal, katalánský expremiér by mohl být ve Španělsku souzen pouze za zpronevěru, a nikoli za vzpouru. Mohla by tak vzniknout situace, že Puigdemont by dostal trest několik let vězení za zpronevěru a členové jeho bývalé vlády by mohli být odsouzeni za vzpouru. Za ni hrozí až 30 let, pokud byla ozbrojená. V jejich případě tedy hrozí až 25 let.

Llarena považuje Puigdemonta za hlavního aktéra procesu, v němž má být souzeno zřejmě na podzim bývalé katalánské vedení za snahu o odtržení od autonomního regionu od Španělska. Zpronevěry se měli dopustit uspořádáním říjnového referenda o nezávislosti Katalánska, které Madrid označuje za protiústavní. Kvůli němu bývalá španělská vláda katalánské vedení koncem října sesadila a španělská prokuratura ho pak obvinila ze vzpoury.

Zrušení eurozatykače se týká kromě Puigdemonta také ministrů jeho bývalé vlády Antonia Comína, Lluise Puige, Meritxell Serretové, Clary Ponsatíové a separatistické političky Marty Roviraové. Comín, Puig a Serretová jsou v Belgii, Ponsatíová ve Skotsku a Roviarová ve Švýcarsku.