Španělský žalobce chce dostat sesazené katalánské ministry za mříže

Španělská prokuratura požádala vyšetřující soudkyni o uvalení vazby na osm z devíti členů odvolané katalánské vlády. O něm nyní rozhoduje vyšetřující soudkyně Carmen Lamelaová, která takto rozhodla před nedávnem o uvalení vazby na dva separatistické lídry. 

Jeden z exministrů, kteří dnes přišli k výslechu, exministr Santi Vila se může vazbě vyhnout zaplacením kauce 50 000 eur (asi 1,27 milionu korun). Vila podal sám demisi minulý čtvrtek na protest proti chystané rezoluci o nezávislosti Katalánska, ostatní člena katalánské vlády odvolal Madrid v pátek.

Výslechy devíti ze 14 členů odvolané katalánské vlády skončily v poledne, většina z předvolaných odmítla vypovídat. Pět předvolaných se nedostavilo, včetně Carlese Puigdemonta, jsou zřejmě všichni v Belgii. Podle španělských médii advokát dvou exministrů, kteří jsou v Bruselu, požádal písemně madridský soud, aby se výslechy mohly konat prostřednictvím videokonference.

Bývalé vedení Katalánska viní španělská prokuratura ze vzpoury kvůli jejich snahám o nezávislost této autonomní oblasti. Hrozí jim až 25 let vězení. Před jiným soudem v Madridu dnes stanulo i bývalé vední katalánského parlamentu, tyto výslechy ale byly na žádost advokátů přeloženy na příští čtvrtek.

Výslechy exministrů začaly dnes dopoledne s asi hodinovým zpoždění, jako první předstoupil před vyšetřující soudkyni exministr Jordi Turull. Po něm šli Josep Rull, Meritxell Borrásová a Joaquim Forn, kteří všichni odmítli vypovídat.

Následoval výslech exministra Santiho Vily, který jako první odpovídal na otázky prokuratury i soudkyně. Vila dorazil s právníkem Pauem Molinsem, který dřívě obhajoval sestru španělského krále Cristinu. Ta čelila obvinění z účasti na daňových deliktech svého manžela a letos byla zproštěna obžaloby.

Vila, po němž šli k výslechu další exministři, jako jediný vstoupil do soudní síně bez ovací, z katalánské vlády totiž minulý týden sám odstoupil na protest proti deklaraci o vyhlášení nezávislosti. Demisi podal před pátečním hlasováním katalánského parlamentu, který schválil rezoluci o nezávislosti. Následně Madrid odvolal katalánský kabinet, rozpustil tamní parlament a vyhlásil regionální volby v Katalánsku na prosinec.