SPD potvrdila Steinbrücka jako vyzyvatele Merkelové

Peer Steinbrück na konferenci SPD

Peer Steinbrück na konferenci SPD Zdroj: profimedia.cz

Sjezd opoziční Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) dnes oficiálně zvolil bývalého ministra financí Peera Steinbrücka za svého kandidáta na německého kancléře. Steinbrück tak ve volbách na podzim příštího roku vyzve stávající kancléřku Angelu Merkelovou z Křesťanskodemokratické unie (CDU). Steinbrück ve svém kandidátském projevu mimo jiné odmítl případnou velkou koalici s křesťanskými demokraty a vyslovil se pro červeno-zelenou koalici.

Pětašedesátiletý Steinbrück získal 93,45 procenta hlasů po projevu, jímž na delegáty udělal obrovský dojem. I komentátoři německých zpravodajských televizí jeho téměř dvouhodinový proslov označili za strhující. Steinbrück si za něj vysloužil mnohaminutový bouřlivý aplaus. Téměř každou druhou větu jeho kandidátského projevu ovšem delegáti přerušovali potleskem.

Podle komentátorů dokázal oslovit všechny proudy v sociální demokracii. Například střednímu stavu slíbil, že i kdyby SPD zvyšovala daně, udělala by to tak, aby se to této vrstvy dotklo co nejméně.

Politik prohlásil, že Německo potřebuje obrodu sociálního tržního hospodářství. „Sociální stát blahobytu je velký projekt německé sociální demokracie,“ prohlásil. Stát blahobytu podle něj není luxus, naopak teprve on prý umožňuje svobodu a demokracii.

Steinbrück se jednoznačně vyslovil pro vytvoření případné vládní koalice SPD se Zelenými po příštích parlamentních volbách a odmítl představu velké koalice s nyní vládnoucími křesťanskými demokraty. Voliči prý mají mít možnost rozhodnout se, zda chtějí jednotnou minimální mzdu, závazné kvóty pro zastoupení žen ve vedoucích funkcích, lepší vzdělání, důstojné důchody a dostupné nájmy.

Sjezd SPD přitom dnes narušila skupina aktivistů Greenpeace, která za Steinbrückovými zády rozvinula transparent kritizující energetickou politiku SPD sázející také na uhlí.

Steinbrück delegátům rovněž poděkoval za podporu, když byl nedávno v médiích kritizován za vedlejší příjmy z tučných honorářů za nejrůznější přednášky a rozhovory. Stav konta však podle něj nevypovídá o schopnostech člověka zasazovat se o občany, jimž se daří hůře, „vůbec nic“.

Steinbrück téměř dvouhodinový projev často prokládal vtipnými poznámkami. Když už hovořil téměř hodinu a půl, poznamenal, že od krátkého úvodu přejde k hlavní části. Pak ale 600 delegátů uklidnil, že do podrobnějších rozborů hospodářské a finanční politiky se pouštět nebude, protože jeho názory v této oblasti jsou všeobecně známé.

Volební lídr SPD v souboji o kancléřství vyzve stávající šéfku vlády Merkelovou, která se stále těší značné popularitě. Merkelovou tento týden potvrdilo ve funkci předsedkyně CDU 97 procent delegátů strany. Steinbrück předsedou SPD není. V čele strany stojí exministr životního prostředí Sigmar Gabriel.