Spojenci pod vedením USA shodili syrským povstalcům munici

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Spojenci pod vedením USA shodili v noci na dnešek 50 tun munice syrským rebelům, kteří v zemi bojují proti ozbrojencům z hnutí Islámský stát. Oznámil to americký armádní mluvčí. Jde o součást úsilí Obamovy administrativy, která se snaží najít nové způsoby, jak podpořit povstalecké skupiny, uvedla americká CNN. Povstalci následně uvedli, že nové vybavení by jim mělo pomoci k tomu, aby spolu s kurdskými jednotkami zahájili ofenzívu proti islamistům ve městě Rakka.

„Koaliční síly provedly v neděli na severu Sýrie výsadek s cílem zásobit místní pozemní jednotky, aby mohly provádět operace proti ISIL,“ uvedl Patrick Ryder, mluvčí amerického Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM). ISIL je zkratkou pro Islámský stát, která bývá někdy používána. Dodávka podle Rydera obsahovala munici pro malé střelné zbraně a byla určena skupinám, které „byly Spojenými státy důkladně prověřeny“.

Žádné další podrobnosti o celé operaci nebyly oficiálně zveřejněny. Podle nejmenovaného bezpečnostního zdroje zásilku dovezly americké nákladní letouny typu C-17 doprovázené stíhačkami a shodily ji v provincii Hasaká na severovýchodě Sýrie. Byly v ní údajně malé střelné zbraně, munice a rovněž granáty. Povstalci si vše v pořádku vyzvedli.

Posílání zbraní vybraným skupinám povstalců a jejich velitelům před pár dny oznámil americký ministr obrany Ashton Carter. Uvedl rovněž, že USA poskytnou leteckou podporu pozemním operacím těchto rebelů. Naopak výcvikový program USA pro vybrané zástupce povstaleckých skupin bude omezen, ohlásil Pentagon.